Eveniment cultural național – “Brâncuși la el acasă” – manifestare de mare interes – *Peștișani*Hobița*Lainici*Bumbești-Jiu

629

De vreo trei ani, grație osârdiei și insistenței Președintelui Fundației “Casa Brâncuși-Hobița”, prof.univ.dr. Moise Bojincă, de două ori pe an, este omagiat Titanul de la Hobița – Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne contemporane, cum îl numește Dr. Ion Mocioi/ unul dintre cei mai importanți brâncușiologi din România, dacă nu chiar primul. Anul acesta, adică în 2018, anul Centenarului Marii Uniri a fost din acest punct de vedere mai prolific ca niciodată. În zilele de 18/19 februarie a avut loc Simpozionul Național “Brâncușiana”, la Peștișani și Hobița, prilej cu care s-a lansat și volumul BRÂNCUȘI LA EL ACASĂ, coordonat de același neobosit scriitor și cărturar – universitarul Moise Bojincă, cuprinzând comunicările științifice ale Simpozionului din 2017, volum tipărit la Editura ACADEMICA BRÂNCUȘI, din Târgu-Jiu. Vineri, 16 martie, și sâmbătă 17 martie 2018 s-au comemorat, deși cuvântul este impropriu întrucât Brâncuși este Nemuritor, 61 de ani de la trecerea la cele veșnice a Infinitului Brâncuși(ca să parafrazăm titlul piesei de teatru scrisă de târgujianul Valeriu Butulescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, stabilit la Petroșani, piesă jucată la Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu din Petroșani, dar nu și la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu!!!, fiind refuzată din repertoriu de un oarecare secretar literar al teatrului).

Multe moașe adevărate
Îmi cer iertăciune că voi înșira mulți organizatori, dar aceasta a fost situația. La amploarea avută de manifestarea gândită de Fundația Cultural-Științifică “Constantin Brâncuși” și-au adus contribuția mai mulți organizatori: Consiliul Local Peștișani și Primăria Peștișani, în frunte cu Primarul Cosmin Pigui; Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” Peștișani, cu directoarea Marinela Iliescu și directoarea adjunctă, precum și prof. Vasile Secotă; Ascociația “Fiii Satului Frâncești” din Gorj, Obștea Peștișani, Asociația “Tradiții de pe Valea Bistriței” Gorj, Asociația “Dor și Cânt” Peștișani Gorj, Federația “Societatea Civilă Românească” București-România și nu în ultimul rând Sfânta Mănăstire Lainici, județul Gorj, precum și Consiliul Local și Primăria Bumbești Jiu, primar Constantin Bobaru.

Elevii iubitori de Brâncuși
Încă de la ora 10,00, moderatorul Moise Bojincă le-a mulțumit numeroșilor oaspeți pentru prezență și ajutat de profesorul Vasile Secotă, sufletul concursului “Brâncuși – cioplitorul în duh” care preia titlul unei superbe cărți despre aforismele și fabulele scrise de Constantin Brâncuși, strânse în volumul “Brâncuși – cioplitorul în duh” și comentate de scriitorul prof. Ștefan Stăiculescu, apărut în două ediții, cu o prefață a scriitorului vâlcean, stabilit la Cluj-Napoca, Constantin Zărnescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor el însuși al unui volum de “Aforisme” brâncușiene, apărut în șase ediții în limba română plus una în limba franceză, editată la Paris. Elevii cu drag de Brâncuși de la clasele gimnaziale și ale liceului au primit Diplome de Excelență și Premii binemeritate.

Cinstirea românismului lui Mihai Eminescu și C. Brâncuși
Toți vorbitorii, începând cu moderatorul Moise Bojincă, cu primarul comunei Peștișani Cosmin Pigui – patronul manifestărilor, cu vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, prof.univ.dr. Gheorghe Nichifor ori Prefectul Ciprian Florescu, Poetul și gorjeanul din Glogova – Nicolae Dragoș au închinat ode orale sau în versuri Titanului de la Hobița. Surprizele cele mai mari au venit din partea oaspeților din București și Pitești. Să-i amintim pentru început pe Dipl. Ec. Petre Răcănel, Președintele Federației Societatea Civilă Românească, pe vicepreședintele Constantin Băjenaru, în același timp Președinte al S.C.R. – Filiala Argeș și Manager proiect al expozițiilor Traiada Unirii și Tripticul românismului, create de artistul în metaloplastie ing. Constantin Samoilă, un român verde, cum se spune, la cei 80 de ani ai domniei sale. Cele două expoziții vernisate au fost urmate de ale două: Lucrările grafice “ÎN săritura calului – Eminescu-Brâncuși”, realizator Col(r) Gheorghe Matei și “Ferestre în anotimpuri” a sculptorului bucureștean Constantin Sinescu.

Slujbe de pomenire la Hobița și Lainici
Atât la Hobița, în Biserica al cărei Preot Paroh este Marian Paraschiv, cât și la Mănăstirea Lainici – Stareț Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, care a oficiat o slujbă de pomenire împreună cu un sobor de preoți, s-a pomenit robul lui Dumnezeu Constantin Brâncuși, împreună cu tot neamul său.

Expoziții itinerante
În anul Centenarului Marii Uniri, grație Președintelui și vicepreședintelui Federației Societatea Civilă Românească, expozițiile Triada Unirii și Tripticul Românesc vor fi itinerante. După slujba de pomenire și pomana creștinească de la Sfânta Mănăstire Lainici, județul Gorj, expozițiile vernisate la Peștișani au ajuns la Casa de Cultură a orașului Bumbești Jiu.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here