Eveniment editorial de excepţie – Brâncuşi la el acasă – Prof.univ.dr. Moise Bojincă – coordonator, Editura Academica Brâncuşi, Târgu Jiu, 2017

616

Este pentru prima dată în istorie când de la gând la faptă nu a trecut prea multă vreme şi iată că neobositul Prof.univ.dr. Moise Bojincă, preşedintele Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa”, nu se dezminte. În februarie 2016 a avut loc primul Simpozion Naţional „Constantin Brâncuşi”, iar acum avem caldă o bijuterie de carte tipărită în Editura Academica Brâncuşi, coordonată de acelaşi Mare iubitor al Titanului de la Hobiţa – Moise Bojincă.

Cartea îi are pe cel mai profund şi priceput brâncuşiolog – Dr. Ion Mocioi, drept Consilier editorial, iar pe Nicolae Brânzan şi Ion Popescu-Brădiceni Consultanţi ştiinţifici.

Fie-mi permis a enumera cuprinsul celor 131 de pagini, în totalitate policrome, şi vă veţi da seama singuri stimaţi cititori de cuprinzătoarea tematică a volumului de faţă.

Firesc, cartea începe cu un „Argument” semnat de Moise Bojincă, apoi urmează relatarea manifestării din 18 februarie, de la Peştişani: „Eveniment omagial reuşit – Brâncuşi, la el acasă, de subsemnatul, text apărut în Gorjeanul; „Brâncuşi omagiat la el acasă”, semnat de doctorul în estetică Sorin Lory Buliga; „Implicaţii ale autorităţilor locale pe linia valorificării lui Constantin Brâncuşi”, de Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani; „Moştenirea culturală brâncuşiană de la Târgu-Jiu, de Dr. Ion Mocioi; „Amintiri indirecte”, de Dr. Grigore Brâncuşi, membru al Academiei Române; „O mândrie a neamului: sculptorul Brâncuşi”, de învăţătorul Dumitru Pupăză, din Dobriţa; „Coloana Infinită – sculptură locuibilă”, eseu al scriitorului Constantin Zărnescu, vâlcean de obârşie, dar stabilit Cluj-Napoca; „Constantin Brâncuşi – Zăganul.

Gânduri răzleţe”, de Prof.univ.dr. Nicolae Brânzan: „Din simbolurile unei vieţi” – eseu semnat de scriitorul Nicolae Dragoş; „Spre o specializare inteligentă a industriilor creative din judeţul Gorj, inspirată de opera lui Constantin Brâncuşi”, de Prof.univ.dr. George Niculescu şi Cercetător ştiinţific Dr. Aron Jitaru; „La aniversară – 141 de ani de la naştere.

Investiţiile lui Brâncuşi”, eseu de Ion Predoşanu; „Brâncuşi între modestie şi geniu, de scriitorul şi brâncuşiologul Ştefan I. Stăiculescu; „Autostrada Brâncuşi”, de scriitorul Ion Căpruciu; „Brâncuşi, mai aproape, după 60 de ani de eternitate” de Mihai Sporiş, scriitor, Cercul de la Râmnic „România – Grădina Maicii Domnului”; „Objets trouves în grădina Casei „Barbu Gănescu”: o lată creaţie a lui Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu”, de Sorin Lory Buliga, doctor în estetică; „Scriitorul Constantin Brâncuşi”, de Ion Popescu-Brădiceni, doctor în filologie; „Brâncuşi – Milarepa”, de scriitorul Dumitru Dănău din Târgu-Jiu; „Legământul lui Brâncuşi, de Dipl. ec. Petre Răcănel şi „Enigma şi pilda brâncuşiană”, eseu de Prof.univ.dr. Moise Bojincă.

Vom concluziona reluând o singură frază din textul de gardă al cărţii – Argument, de Moise Bojincă: „Unele dintre punctele de vedere ale autorilor, înserate în lucrarea noastră, au mai fost publicate, anterior, în alte tipărituri din ţară ori din străinătate; le-am preluat pentru că ele sunt de natură să întregească, şi în cazul de faţă, imaginea măreţiei genialului demiurg de frumuseţi”.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here