”Experimentul Robinson Crusoe”, în premieră la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”

Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu va găzdui, în acest weekend, prima premieră pe anul 2017 – cea a spectacolului ”Experimentul Robinson Crusoe”, în regia lui Radu Botar. Spectacolul se va juca pe scena teatrului târgujian până în luna februarie.

Rolurile principale ale spectacolului vor fi jucate de actorii Marian Negrescu și Cosmin Brehuță, urmând ca alături de aceștia pe scenă să urce și treisprezece elevi de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu și Colegiul Național ”Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești. ”Sâmbătă, 21 ianuarie, cu începere de la ora 19.00, va avea loc prima premieră din anul 2017 a Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu – premiera spectacolului ”Experimentul Robinson Crusoe”, adaptare după un text de Dan Cojocaru, o comedie ce are în distribuție doi actori. Alături de aceștia va fi un cor format din treisprezece elevi, douăsprezece dintre ei de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, iar unul de la Colegiul Național ”Tudor Arghezi” de la Târgu-Cărbunești, sub îndrumarea colegului și prietenului nostru, actorul Ion Alexandrescu. Regia spectacolului aparține domnului Radu Botar, scenografia Maria Botar. Rolul lui Robinson Crusoe este însuflețit în spectacolul nostru de actorul și managerul Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, Marian Negrescu. Rolului Vineri îi dă viață în piesa noastră Cosmin Brehuță”, a declarat Iani Gârbaciu, consultant artist și PR al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”. ”Experimentul Robinson Crusoe” este o comedie ancorată în actualitatea cotidiană, menită nu neapărat să stârnească hohote de râs, cât să transmită un mesaj.teatru2

”Încercăm să transmitem un mesaj prin râs, un râs pe care eu personal, ca și gânditor al acestui proiect, nu mi-l doresc în hohote, mi-l doresc așa, mai printre dinți. Că se întâmplă e bine. Că se întâmplă să râdeți în hohote iar e bine. Că se întâmplă să nu râdeți deloc e foarte bine. Vorbim despre izolare, despre însingurare, despre tradiție, despre ritual, despre locul nostru, insula noastră, într-o (…) deplină epocă a globalizării, despre sisteme, confruntarea dintre sisteme și, foarte interesant, când am venit aici nu am crezut că evenimentele actuale, din viața noastră de zi cu zi, (…) se vor plia atât de frumos peste spectacolul nostru. (…) Cam despre asta vorbim noi aici, despre identitate, despre nevoia de atitudine, despre nevoia de a fi noi, de a ne recâștiga niște valori. (…) Invitația mea e să veniți să vedeți spectacolul, să vă amuzați. (…) Vă invit să fiți părtași la două recitaluri actoricești, doi oameni care (…) vor să demonstreze, prin măiestria lor, că mesajele culturale sunt vii, că e nevoie de cultură, că e nevoie de artiști și că o cetate e cu atât mai vizibilă și mai puternică cu cât își iubește și își protejează valorile și artiștii. Mărturisesc că mi-a făcut o deosebită plăcere să lucrez cu doi artiști remarcabili, care pot fi oricând parte din emblema acestui oraș, emblema culturală a acestui oraș. Nouă ne place tot ce am muncit și cum a ieșit. Sper să vă placă și dumneavoastră”, a spus Radu Botar, regizorul spectacolului. Cei care nu vor putea participa la premiera spectacolului vor mai avea ocazii de a-l vedea până în luna februarie. ”Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” funcționează după formula teatrelor din Vest. Este singurul teatru din România ce funcționează așa. Odată ce o piesă are premiera, acea piesă este jucată ”până la epuizare”; o lună, o lună și două săptămâni – cam asta este perioada când iubitorii de teatru pot să vină la noi la teatru să vadă ”Experimentul Robinson Crusoe”. Spectacolul se va mai juca în zilele de 22, 23, 25, 28, 29, 30 și 31 ianuarie, tot cu începere de la ora 19.00. Pretul biletelor variază. Astfel, elevii din clasele I-VIII și preșcolarii vor plăti 15 lei, elevii din clasele IX-XII și studenții – 18 lei, pensionarii și șomerii – 15 lei, iar adulții – 60 de lei. În cazul premierelor, prețul unui bilet este de 60 de lei. Iubitorii de teatru mai pot opta și pentru varianta abonamentelor. Elevii și studenții vor plăti pentru abonamente 60 de lei, șomeri și pensionari – 40 de lei, iar adulții – 70 de lei; mai avem abonamente tip familie I pentru două persoane – 130 de lei, abonamente tip familie II pentru patru persoane – 160 de lei, abonamente tip premieră pentru o persoană – 150 de lei și abonamente tip premieră pentru două persoane – 300 de lei. Abonamentele sunt valabile pentru vizionarea a patru spectacole”, a precizat Iani Gârbaciu.

Noi premiere, în martie și aprilie
”Experimentul Robinson Crusoe” este prima premieră a Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu pe anul 2017, dar nu și singura. ”Avem în program ca pe 4 martie să fie următoarea premieră – ”Separați în casă”, un spectacol regizat de Achille Roseletti; pe 1 aprilie nu o să fie o păcăleală, o să fie o nouă premieră – ”O noapte furtunoasă” în regia lui Marian Negrescu. De asemenea, știm și perioada în care se va desfățura Festivalul Național de Teatru ”Zilele Elvira Godeanu”. Nu știm încă exact ce spectacole și ce actori și regizori importanți ai țării noastre o să ne bucure cu prezența la Târgu-Jiu, dar știm că festivalul se va desfășura în perioada 13-23 mai”, a mai precizat consultantul artistic al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here