Expoziție de fotografie etnografică la Târgu-Jiu

609

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a fost, ieri, gazda vernisajului unei foarte interesante expoziții de fotografie etnografică, ce poate fi admirată până pe 21 aprilie. Imaginile aparțin mai multor fotografi din Transilvania și oferă privitorului ocazia unei scurte incursiuni în frumoasa lume a satului românesc.

Vernisajul expoziției intitulată ”Fotografia – document etnografic” reprezintă primul proiect comun al CJCPCT Gorj și CJCPCT Cluj, instituție căreia îi aparține proiectul în cadrul căruia a fost realizată expoziția. Evenimentul se dorește a fi și o provocare adresată artiștilor fotografi din Gorj. ”Este o zi importantă pentru noi. Este un debut în ceea ce privește colaborarea dintre cele două instituții de cultură. (…) Acest concurs național – ”Fotografia – document etnografic” – se află la cea de-a 13-a ediție.

Pe parcursul celor 13 ani a cunoscut o dezvoltare impresionantă, spectaculoasă, dar era un punct pe care îl consideram neîndeplinit, și anume participarea artiștilor fotografi din sudul țării la concursul nostru național. Așadar, am venit cu o provocare pentru gorjeni; aducând această expoziție la dumneavoastră încercăm să îi stimulăm pe cei care iubesc arta fotografică, în special fotografia etnografică, să-i provocăm să participe la edițiile următoare ale concursului nostru național. (…) Acest concurs are patru secțiuni: secțiunea alb-negru, secțiunea color, o secțiune digitală și o secțiune cu participare internațională. (…) Avem încredere că această colaborare va continua și ne-o dorim rodnică și cu siguranță așa va fi pentru că se pare că avem multe puncte comune în ceea ce privește proiectele pe care le realizăm (…) Așteptăm să fie prezenți și colegii noștri de la Gorj la noi, la Cluj, într-un proiect viitor pe care ni-l dorim cât mai repede cu putință”, a declarat Maria Istici, managerul CJCPCT Cluj.

”Sper din tot sufletul (…) ca această expoziție să fie doar începutul unui parteneriat, ca de acum înainte cam tot ceea ce ține de segmentele culturii populare și, de ce nu, de unele segmente ale culturii scrise, ale culturii profesioniste, să poată fi organizate într-un parteneriat benefic pentru ambele instituții și, de ce nu, benefic din punct de vedere cultural și pentru cele două județe. (…) De altminteri există normale similitudini între activitatea celor două centre. Domniile lor editează, de asemenea, albume etnografice pe diverse domenii ale etnografiei, lucru pe care îl facem și noi. Este misiunea noastră efectivă de a încerca să conservăm și să promovăm ceea ce se mai poate conserva și se mai poate promova la această oră. (…) Multe dintre elementele de cultură populară care existau încă acum 50, 60, 70 de ani se află unele pe cale de dispariție, altele abia supraviețuiesc, altele, din diverse motive, obiective sau subiective, cunosc o revitalizare. Este misiunea noastră, a acestor centre, să încercăm să realizăm o arhivă etnografică a județelor noastre pentru că dacă nu vor încerca să o facem noi, cei care încă mai știm despre ce este vorba și pe care încă ne mai doare ce se întâmplă la nivelul județelor, mi-e tare teamă că alții nu o vor mai face. (…) Mania aceasta a globalizării, care își are și părțile bune, își are și părțile extrem de rele, extrem de negative, ori noi va trebui să pricem o dată pentru totdeauna că suntem ceea ce suntem și suntem cine suntem, că avem o tradiție uriașă, că avem o avere pe care am moștenit-o (…) și pe care suntem obligați să o transmitem mai departe cât mai bine cu putință”, a spus și Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj.

Apel pentru artiștii fotografi gorjeni
Inițiat în anul 2004 cu lucrări realizate de un grup restrâns de fotografi, concursul „Fotografia – document etnografic” s-a dezvoltat pe parcursul timpului într-o competiţie naţională de anvergură, deschisă tuturor iubitorilor de fotografie. Proiectul „Fotografia – document etnografic”, al CJCPCT Cluj, este compus din manifestări diverse precum organizarea unui concurs național de fotografie de autor, expoziţii itinerante în ţară şi străinătate, editarea de albume şi monografii fotografice. Anul acesta, în cadrul expoziției pot fi admirate imagini surprinse, cu pasiune, în satele din întreaga țară de fotografii: Ana-Maria Abrudan – Cluj, Ádám Gyula – Miercurea Ciuc, Algasovschi Marco – Braşov, Balázs Ödön – Odorheiu Secuiesc, Bálint Zsigmond -Târgu Mureş, Lucian Bogdan – Cluj, Gabriel Boriceanu – Braşov, Both Gyula -Târgu Mureş, Bozoki Adriana – Cluj, Margareta Adela Chițu – Miercurea Ciuc, Vlad Dumitrescu – Braşov, Flach Jolanta – Zakopane(Polonia), Fodor Zsuzsánna – Miercurea Ciuc, Fülöp Jen – Sângeorgiul de Mureș, Gheorghiu Petru Alexandru – Târgu Mureş și Héjja Árpád – Harghita, Daniel Iancu – Orăştie, Incze Domokos – Miercurea Ciuc, Incze Laszló – Miercurea Ciuc, Oszkár-Norbert Ioja – Cluj, Kucsera Jenö – Târgu Mureş, Kuti Zoltán Hermann – Miercurea Ciuc, Labancz Istvàn – Miercurea Ciuc, Vera Macarie – Cluj, Marius Mirel Matyas – Sălaj, Carmen Negru – Cluj, Alina Ruxandra Oltean – Cluj, Gheorghe Petrila – Oradea, Ovi D. Pop – Oradea, Adela Lia Rusu – Oradea, Felician Săteanu – Baia Mare, Szabó Attila – Miercurea Ciuc, Szegedi Ferenc – Târgu Mureș, Szigeti Vajk István – Miercurea Ciuc, Vincze Szabolcs – Cluj și Vitos Hajnal – Miercurea Ciuc. Inițial, la concurs s-au înscris 45 de fotografi, însă au fost selectate mai puțin de o treime din fotografiile trimise de către aceștia. Scopul concursului este, după cum spun organizatorii, acela de a-i motiva pe fotografi să continue să exploreze minunatele peisaje din satele românești.

”Acest proiect pe care noi l-am inițiat în 2004 a început inițial cu acest concurs național de fotografie etnografică prin care noi încercăm să stimulăm fotografii să meargă pe teren și să mai surprindă prin fotografie ceea ce se mai păstrează. Prin organizarea concursului, prin premiile în bani pe care noi le oferim în cadrul concursului și prin faptul că fotografiile selectate de către un juriu de specialitate le prezentăm în țară și în străinătate, încercăm să-i stimulăm pe acești fotografi pasionați de lumea satului să meargă în continuare pe teren, atât cât se mai poate, dar să nu pierdem ceea ce se mai poate surprinde în imagine în acest moment. (…) E important că mai există pasionați și mulți dintre acești fotografi lucrează în domenii cu totul diferite, dar sunt pasionați de lumea satului și acesta este modul nostru de a-i sprijini”, a explicat Consuela Bendea, coordonatorul proiectului. Expoziția de la Târgu-Jiu reprezintă și o modalitate de a atrage în competiție și fotografii din Gorj. ”Pentru că nu am reușit să atragem destui fotografi din zona dumneavoastră, (…) am decis să venim aici. Primul nostru popas a fost la Craiova, acum două săptămâni, și acum la Târgu-Jiu. Facem un apel la dumneavoastră: dacă cunoașteți fotografi care sunt pasionați de lumea satului vă rog să le spuneți despre proiectul ”Fotografia – document etnografic”; găsesc o grămadă de date pe internet și poate sunt interesați să trimită lucrări și la concursul nostru!”, a mai spus aceasta. Cu ocazia vernisajului a fost prezentată și seria de albume denumite „Povești”, ale fotografului clujean Szabó Tamás, din care face parte și „Povestea lânii”, cea mai recentă apariție editorială a Editurii Tradiții Clujene.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here