Familiile cu venituri mici vor primi bani să-și trimită copiii la grădiniță

366

Guvernul a adoptat săptămâna trecută, printr-o Hotărâre, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 ce prevede acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar pentru a stimula participarea în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. De asemenea, pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice a fost publicat și un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede sumele ce vor fi alocate fiecărui județ în vederea acordării acestor tichete.

Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură). Tichetele sociale acordate în baza acestei legi vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite. Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă. Prezența zilnică a copiilor la grădiniță o țin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundația Ovidiu Ro în programul pilot. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj. Copiii eligibili pentru acest program vor fi identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social. Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili. Înscrierea în Program este permanentă, pentru a permite familiilor să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență. Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.
Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori. Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Pe site-ul MENCS a fost publicat deja un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede repartizarea pe județe a sumelor alocate în 2016 finanțării acestui Program, în funcție de numărul de copii înscriși. Potrivit acestui proiect, cei mai mulţi bani ar urma să primească judeţele: Bacău, Sibiu, Tulcea, Mureş, Iaşi, Dolj, Buzău şi Botoşani, suma repartizată la nivel naţional în acest scop fiind de 55.500 mii lei. Județului Gorj ar urma să-i fie repartizată în acest sens suma de 1.056.000 de lei.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here