Fasolea verde şi binefacerile ei pentru organism

1005
fasole_verdeSe folosesc boabele, păstăile şi frunzele. Conţin: protide, fosfor, potasiu, fier, calciu, vitaminele B, C, acid uric. Bolnavilor de gută li se recomandă în cantităţi mici. Fasolea este nutritivă, energetică, reconstituentă. E bine să se consume cu pieliţa ei (care conţine fermenţi). Boabele sunt mai uşor de digerat dacă se condimentează cu pătrunjel, usturoi, cimbrişor, rozmarin, cimbru de cultură, busuioc, dafin, salvie. Iată câteva modalităţi prin care vă puteţi bucura de efectele benefice pe care le are asupra organismului nostru:
GERMENI DE FASOLE CU URZICl
Ingrediente: 250 g germeni de fasole, 200 g urzici, 1 ceapă de apă, 75 ml ulei, 1 lingură de tărâţe, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare (busuioc, cimbru, salvie), 1 linguriţă pulbere din seminţe de roşii, 1 legătură pătrunjel cu cimbrişor, tărâţe, 1 lingură suc de cătină.

Preparare: Germenii de fasole se limpezesc, se înfăşoară într-un ştergar gros de bucătărie (care se răsuceşte de mai multe ori ca să se zvânte boabele), apoi se amestecă cu 2 – 3 linguri de tărâţe şi se mărunţesc (manual sau mecanic; de cele mai multe ori se râşnesc cu ajutorul maşinii de râşnit nuci). Se amestecă cu urzicile, ceapa şi o parte din verdeaţă, care au fost tăiate mărunt, pulberile, sucul de cătină, uleiul, iar deasupra se presară verdeaţa tăiată fin.
GERMENI DE FASOLE CU CIUPERCI
Se prepară germenii ca la reţeta precedentă, cu aceleaşi ingrediente, numai că urzicile se înlocuiesc cu ciuperci macerate în suc de cătină.
PASTĂ CU GERMENI DE FASOLE
Ingrediente: 250 g germeni de fasole, 150 g unt, 1 legătură cimbru/busuioc, 1/2 linguriţă pulbere de ardei gras, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 2 linguri pastă de roşii crude, 10 măsline negre complet desărate, 1 fir de praz.
Preparare: Germenii se pregătesc ca la reţeta precedentă, apoi se amestecă cu prazul tăiat fideluţă, verdeaţa tăiată mărunt, pulberile, pasta de roşii, untul frecat spumă şi tărâţe, cât cuprinde. Pasta obţinută se aşează pe farfurie, se tasează frumos şi se decorează cu jumătăţi de măsline şi verdeţuri de sezon.

Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here