Faţă în faţă cu Sensul Vieţii la Însurăţei – Întâlnirea “Europarlamentarilor” de la Colegiul Tehnic Motru cu familia Purcaru

632

Am considerat întotdeauna că lecţiile pe care elevii le primesc în timpul orelor de curs sunt necesare, dar nu şi suficiente pentru “şlefuirea” propriului lor temperament şi comportament. Oamenii de “mâine”, în care profesorii investesc noţiuni de matematică, fizică, chimie, geografie sau biologie, au nevoie de acel “ceva” suplimentar pentru a putea deschide ochii şi a dobândi puterea de reflecţie asupra lucrurilor care se întâmplă în jurul lor. De multe ori este cu neputinţă să incluzi într-un manual de psihologie sau filosofie totalitatea “sfaturilor” pe care elevii să le primească din partea cadrelor didactice. În plus, foarte puţine din aceste “sfaturi” ajung să fie înţelese şi interiorizate de către elevi, mai ales atunci când nu reuşesc să identifice o utilitate practică. Pentru a deveni un sculptor priceput, profesorul trebuie să ofere lovituri constructive, provocându-şi elevii la activităţi extraşcolare din care pot înţelege greutăţile vieţii. Conducându-mă după acest principiu am apreciat întotdeauna efortul profesorilor de a le oferi experienţe utile elevilor.
proiectul EuroscolaRecent, echipa Young Spirits for Humanity de la Colegiul Tehnic Motru s-a înscris în proiectul Euroscola desfăşurat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS). Spre surprinderea mea, cei 24 de “Europarlamentari” de la Colegiul Tehnic Motru au cerut doamnelor profesoare coordonatoare (doamna directoare Niculina Chiţulescu şi doamna profesoară Mihaela Crăciunescu) să realizeze o activitate având ca temă “Identificarea Sensului Vieţii”, venind cu propunerea de a realiza, o vizită la familia Purcaru din satul Însuraţei, despre care aflaseră că se confruntă cu o situaţie defavorabilă: Tatăl copiilor a suferit un accident vascular în urma căruia a rămas cu o semipareză care îl împiedică să depună efort sau să muncească, datorită faptului că dispun de o bucată de pământ – pe care nu o pot utiliza – nu pot avea acces la ajutoarele sociale, astfel că întreaga familie trăieşte doar din alocaţiile celor trei copii.
Propunerea a fost imediat pusă în practică: sâmbătă dimineaţa au plecat din Motru şi s-au deplasat înspre Însurăţei. Ajunşi acolo cei 24 de “Europarlamentari” împreună cu cei doi profesori coordonatori au devenit discipolii familiei Purcaru în căutarea sensului vieţii: Indiferent de problemele cu care te confrunţi în viaţă, dacă vrei să biruieşti, nu trebuie să te laşi doborât la pământ. Indiferent de vârsta pe care o ai poţi oferi un sprijin familiei tale, devenind un stâlp de susţinere chiar şi atunci când eşti în clasa a VI-a. Doar împreună, greutăţile familiei pot fi depăşite. Atunci când mama este plecată la muncă în sat, fata cea mare a familiei, aflată în clasa a VI-a, este responsabilă de siguranţa celor doi copii mai mici ai familiei: fratele ei este în clasele primare, iar surioara cea mică are un an şi câteva luni. În timp ce sora cea mare le pregăteşte proiectul Euroscola (2)mâncarea, băiatul îşi ajută părinţii la adunatul fânului sau la supravegherea animalelor.
Domnul Constantin Rotaru, epitrop la biserică din sat, le-a mărturisit elevilor de la Colegiul Tehnic Motru că este impresionat de efortul depus de fiecare membru al familiei Purcaru, apreciindu-le simplitatea şi respectul de care dau dovadă de fiecare dată.
Membrii echipei Young Spirits for Humanity au primit mulţumiri din partea membrilor familiei şi a domnului Constantin Rotaru, promiţând că vor reveni la dumnealor. În plus, dincolo de aprecierea şi bucuria pe care familia Purcaru le-a împărtăşit-o “Europarlamentarilor” de la Colegiul Tehnic Motru, dincolo de lecţia de filosofie pe care au primit-o de la dumnealor, consideră că elevii motreni au devenit “complici” la punerea în practică a valorilor şi principiilor susţinute de către Uniunea Europeană: Solidaritatea, Întrajutorarea, Cooperarea, Respectul pentru Demnitatea Umană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here