Finanţare de 15.000 lei, câştigată de bibliotecarii gorjeni

410

Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj este una din cele patru câştigătoare, la nivel naţional, a concursului „Idei de 15000+ lei”, finanţat de IREX România pentru proiecte ce se adresează comunităţii.

Începând cu luna iunie 2012, IREX a lansat două noi linii de finanţare pentru bibliotecile din programul Biblionet – Idei de 15.000+ lei şi Idei de 4000+ lei. “Idei de 15000+ lei” este un program de finanţare pentru biblioteci judeţene, prin care vor fi susţinute bibliotecile care doresc să pună în practică un proiect ce vine în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor, în parteneriat cu cel puţin 4 biblioteci locale din judeţ. Biblioteca Judeţeană, în parteneriat cu bibliotecile din Cruşet, Muşeteşti, Roşia de Amaradia şi Albeni, s-a înscris în concurs cu proiectul ”Bachus – prieten sau duşman”, reuşind să se numere printre cele patru proiecte selectate pentru a primi o finanţare de 15.000 lei. În cadrul acestui proiect, care se va desfăşura timp de patru luni de zile, utilizatorii bibliotecilor din comunele Cruşeţ, Muşeteşti, Roşia de Amaradia şi Albeni şi cei ai bibliotecii judeţene vor fi sfătuiţi să nu mai consume alcool, fiind informaţi cu privire la riscurile acestui viciu. „Analizele socio-economice realizate de actori instituţionali locali arată că în comunităţile rurale din Gorj, cele mai importante probleme apar pe un fond agravat de lipsa locurilor de muncă, nivelul de trai scăzut, accesul inegal la informaţie/oportunităţi. Una dintre probleme este şi consumul excesiv de alcool, ce afectează mai ales persoanele cu situaţie materială precară şi familiile acestora. Problema semnalată se încadrează într-un trend naţional. Mesajul de conştientizare a efectelor nocive ale alcoolului transmis de proiect se adresează deopotrivă indivizilor, familiilor, actorilor sociali locali şi comunităţilor rurale (în ansamblu), ca invitaţie la recunoaşterea acestei probleme, înţelegerea ei şi participarea la găsirea de soluţii. Implementarea proiectului va avea impact atât asupra beneficiarilor direcţi, cât şi indirecţi, iar rezultatele acestui impact se vor putea măsura prin nivelul de informare, capacităţile dezvoltate şi atitudinile schimbate faţă de consumul de alcool, de la nivel individual, până la nivel instituţional şi de comunitate”, au precizat bibliotecarele care au muncit la realizarea acestui proiect.

Grupul ţintă – persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 40 de ani
Olimpia Bratu, directoarea Bibliotecii Judeţene Gorj, a spus că în cadrul proiectului, cetăţenii vor fi informaţi cu privire la efectele nocive pe care le are alcoolul. ”Proiectul se adresează persoanelor între 17-40 de ani, din mediul rural, care se confruntă personal cu efectele nocive ale consumului de alcool sau doresc să afle mai mult despre problemă. În urma unei cercetări conduse de Biblioteca Judeţeană Gorj, am descoperit că în comunităţile rurale din judeţ adicţia este o problemă cu efecte insuficient cunoscute. Împreună cu cele 4 biblioteci locale, propunem ca soluţie o campanie de conştientizare a efectelor nocive ale alcoolului, care va fi elaborată în urma analizei nevoilor locale, îmbunătăţită prin testare locală şi diseminată prin formarea de multiplicatori şi în alte localităţi din judeţ”, a precizat aceasta. Prin sesiunile de informare organizate de Biblioteca Judeţeană Gorj şi prin materialele de informare pe care le vor oferi oamenilor din mediul rural, biblioteca va dezvolta acestora capacitatea de a înţelege care sunt efectele negative ale alcoolului, cum pot fi diminuate acestea şi cum pot fi prevenite.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here