FNME a cerut să împartă sindicaliștii fondul de promovare din CEO! Univers și Energetica au spus nu

Liderii Federației Naționale Mine Energie au propus administrației în Comisia Mixtă de marți ca să distribuie liderii sindicali o parte din economia la fondul de salarii, adică acel fond de promovare. Cei din FNME au explicat celor prezenți la ședință că ei știu cine sunt angajații cu lefuri mici, care pot beneficia de o nouă mărire salarială. Liderii Federației Univers au sărit ca arși la fel ca și cei din Federația Energetica, acuzând FNME că ar deține deja tabele cu clientelă sindicală, care ar trebui promovată. Discuțiile în contradictoriu s-au ținut în fața directorului general al CE Oltenia, Sorin Boza, care se uita de la unul la celălalt, nefiind de acord cu propunerea FNME.

FNME a cerut ca fond de premiere, separat de cel din care se va da prima de 350 de lei și se va completa chenzina pe decembrie, să fie distribuit exclusiv de sindicate. Univers a cerut, în schimb, ca economia la fondul de salarii să fie împărțită în mod egal tuturor salariaților, pe două tranșe. Tot cei de la Univers au solicitat o întâlnire pe 17 ianuarie în care să se stabilească fondul de premiere, cu o valoare de 5 milioane de lei, de exemplu, poate și mai mult, bani care ar fi împărțiți pe EMC-uri în funcție de numărul de salariați. De la EMC-uri banii ar urma să se împartă corect și democratic cum s-a făcut în CCM-urile trecute. La negocierile respective vor participa, a propus Univers, directorul unității, șeful de sector, șeful de formație, angajatul și liderul de sindicat, cu rol de observator pentru ca negocierea să fie corectă, iar salariatul să fie mulțumit.

Clientela, pe lista de așteptare
În final, s-a acceptat varianta Univers, dar asta după discuții în contradictoriu, certuri aprinse și acuze între lideri. Cei de la Univers i-au blamat în ședință pe cei de la FNME că au o clientelă favorită trecută pe niște tabele de promovare, care urmau să fie onorate, purtându-se discuții cu administrația în acest sens. Manu Tomescu, venit în cârje la ședință, cu Constantin Mitrescu, dar și Nelu Roșca au fost foarte vocali în ședința de ieri, dorind ca fondul să fie apanajul sindicatelor, iar administrația să nu aibă un cuvânt de spus la această ședință. Din fericire, planul ar fi picat, fondul de promovare constituit anul viitor urmând să fie împărțit abia după 17 ianuarie și asta printr-o colaborare administrație-sindicate. În final, varianta Univers a fost acceptată și de FNME, care a semnat acordul de ieri, alături de Energetica. Prima de 350 de lei se va acorda pe cardurile angajaților CEO maxim pe 27 decembrie. Restul banilor se vor da pe 11 ianuarie în chenzina a doua a lunii decembrie. Din rectificarea de buget pentru ultimele trei luni din acest an va rămâne un fond de 2,4 milioane de lei, anunță lideri din Univers, bani din care se vor achita recuperările neluate de angajați, până în maxim 10 posturi. Negocierea CCM a fost cerută de administrație pentru 5 ianuarie, dată când ar trebui să înceapă discuțiile pe viitorul contract, știut fiind că în jur de 10 ianuarie se va aproba bugetul CEO.
A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. Ciorditorii nu se lasa, chiar bolnavi, incearca sa-si apere garoii. Rusine acestor asa zisi sindicalisti carora banii si avantajele de grup nu le mai suntla indemana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here