Folkul nu deschide punga bogaţilor

2836

DSC04239Festivalul de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” este un fel de Cenuşăreasă a evenimentelor culturale din Gorj. Acest lucru nu se datorează nici pe departe lipsei de valoare, ba din contră, Târgu Jiul fiind pe lista multor folkişti de renume din ţară, ci pur şi simplu faptului că muzica de acest gen nu se află în topul preferinţelor celor cu putere de decizie.
„Luaţi spre comparaţie un festival sau eveniment artistic folcloric.

Vedeţi câte fonduri se alocă pentru aşa ceva şi comparaţi”, a îndemnat omul de cultură Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, principalul organizator al festivalului. „În optica oamenilor de decizie folclorul este cel mai important”, a adăugat omul de cultură. Acesta a mai spus şi că inclusiv artiştii au priceput că sunt „vremuri de restrişte şi, pentru două manifestări de cultură (Festivalul de Muzică Folk şi Baladă şi evocarea istorică din Poiana lui Mihai, din perioada 8-9 august) au redus tarifele. Astea sunt preţuri pentru prieteni”.

Un premiu în plus
Pentru organizarea evenimentului, Primăria Târgu Jiu şi Consiliul local au aprobat suma de 10 000 lei, Consiliul Judeţean Gorj va finanţa cu 4 400 lei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj – 3 000 lei, la care se mai adaugă alţi câţiva sponsori, iar restul cheltuielilor vor fi suportate de Şcoala Populară de Artă (ŞPA) din Târgu Jiu. „Suma cea mai mare va fi dată de ŞPA pentru că nu vreau să moară un astfel de act de cultură”, a declarat Gârbaciu. De asemenea Universitatea „Constantin Brâncuşi” a decis să se implice, oferind condiţii de cazare la preţuri rezonabile. Începând din acest an se va acorda şi marele premiu, care va fi în valoare de 500 de euro. Premiile I vor avea valoarea de o mie de lei, premiile II – 800 lei, premiile III – 600 lei şi menţiunile – 400 lei.
O nouă siglă
O altă noutate la Festivalul de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” sunt şi însemnele noi. Din acest an, în locul siglei care se afla până acum pe toate materialele publicitare, festivalul va fi reprezentat de alte însemne, noua siglă fiind realizată de sculptorul şi preşedintele filialei Gorj a Uniunii Artiştilor Profesionişti, Paul Popescu împreună cu artistul plastic Marisu Turcitu. „Creaţia aparţine lui Paul Popescu şi Marius Turcitu şi înglobează semnul sărutului de pe Poarta lui Brâncuşi”, a spus Gârbaciu. Noile însemne vor fi prezente şi pe insigne, diplome, afişe şi restul materialelor.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here