Fonduri europene pentru reţelele de apă şi canalizare din localităţile cuprinse în ADIA Gorj

579

Operatorul judeţean Aparegio şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADIA vor semna, astăzi, reactualizarea unui Master Plan existent din anii 2008-2012, de dezvoltare a localităţilor judeţului nostru pe serviciile de apă şi canalizare. Prin aderarea la ADIA, unităţile administrativ teritoriale pot accesa fonduri europene de până la 186 de milioane euro în vederea extinderii şi reabilitării reţelelor de apă şi canalizare.

Ultimele fonduri accesate cu sprijinul ADIA Gorj la nivelul judeţului nostru au fost cele pentru modernizarea staţiilor de tratare a apei de la Preajba şi Polata din municipiul Târgu-Jiu. “Ne aflăm în faza de semnare a aplicaţiei de finanţare pentru Master Plan. A fost o licitaţie pe SEAP, au fost înscrise 4 firme, iar mâine (n.r. astăzi) reprezentanţii vor fi aici şi vom semna contractul pentru aplicaţia financiară a Master Planului. În totalitatea lui din ce a fost făcut din 2008 până în 2012 are în interiorul său o sumă de 186 de milioane euro fără TVA. Această firmă reverifică lucrările ce s-au pus pe acest plan. (…) Master Planul presupune dezvoltarea în continuare a judeţului pe alimentare cu apă şi canalizare. În acest Master Plan s-au prins restul de lucrări pe cele 9 aglomerări urbane care, pentru a accesa fonduri, trebuie să facă parte din ADIA. Master Planul s-a conceput pe ce au zis primarii în 2008-2009. În perioada de atunci şi până acum, lucrări s-au mai efectuat. Lucrările vor fi scăzute, iar banii vor putea fi daţi către alte lucrări. Sperăm ca UE să ne dea aceşti bani ce i-am gândit la nivelul Master Planului în anii 2008-2009. Cei care au câştigat acum licitaţia vor relua Master Planul, vor merge în fiecare localitate şi vor vedea dacă astăzi mai este valabil. Reactualizarea se va face poate şi pe alte localităţi deoarece Rovinari şi Tismana nu intră în acesta deoarece nu au aderat la ADIA şi vor fi înlocuite cu alte localităţi membre ADIA”, a declarat directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrăşcoiu.

ADIA îşi măreşte echipa
În prezent, în ADIA sunt incluse Consiliul Judeţean Gorj, municipiile Târgu-Jiu şi Motru, oraşele Bumbeşti-Jiu, Turceni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni şi Novaci, precum şi comunele Turcineşti, Scoarţa, Peştişani, Bumbeşti-Piţic, Fărcăşeşti, Bălăneşti, Runcu, Leleşti şi Cruşeţ. “Ne dorim să continuăm dialogul cu primarii UAT-urilor din judeţul Gorj pentru a extinde ADIA spre a avea un Master Plan ce să se adreseze unei arii cât mai largi pentru a reuşi să oferim servicii unei comunităţi cât mai mari din judeţul Gorj. Condiţia obligatorie pentru ca UAT-urile să obţină fonduri europene este doar printr-o formă de asociere. Ministerul Fondurilor Europene şi cel al Mediului nu mai dau fonduri europene decât UAT-urilor care sunt într-o astfel de formă de asociere. Pentru reţelele de apă nu se vor obţine fonduri decât dacă vor accesa fonduri şi pentru cele de canalizare, iar pentru cele de canalizare este obligativitate ca UAT-urile să fie într-o formă de asociere de aceea este obligatoriu pentru ca toate localităţile din judeţul Gorj ce îşi doresc să acceseze fonduri europene trebuie să fie într-o astfel de formă de asociere. Purtăm discuţii şi cu Rovinari şi Tismana pentru că fac parte din Master Planul pentru reţelele de apă şi canalizare care a fost aprobat conform legilor în vigoare de CJ în primăvara acestui an şi alături de aglomerările urbane de minim 10.000 de locuitori ne dorim să ne îndreptăm şi către aglomerările între 2.000 şi 10.000 de locuitori şi să le oferim aceste servicii de apă. Potabilitatea este o obligativitate a noastră şi ne dorim să oferim la un număr cât mai mare de locuitori din acest judeţ servicii corespunzătoare de apă. Tocmai de aceea, UAT-uri care devin membre ADIA şi-au exprimat dorinţa să-şi delege serviciile de apă şi canal către operatorul Aparegio şi asta este şi dorinţa ADIA de a contribui la extinderea ariei de operare a societăţii Aparegio şi de a extinde aceste servicii”, a precizat directorul executiv al ADIA Gorj, Mihai Gherghe.

Cotizaţie de minim 4.000 de lei
La sfârşitul acestei luni, comunele Dăneşti şi Baia de Fier vor deveni membre ale ADIA Gorj. Un nou obiectiv al conducerii acestei asociaţii este de convingere a unităţilor administrativ teritoriale din componenţa sa, să delege serviciile de apă şi canalizare din localităţi către operatorul Aparegio, şi, implicit, stabilirea unui preţ unic la cele două utilităţi. Pentru a devenit membru ADIA, localităţile trebuie să aibă o contribuţie la capitalul social şi o cotizaţie anuală pe care o stabilesc în şedinţa de Consiliu Local sau în şedinţa AGA din cadrul Asociaţiei. În prezent, cea mai scăzută cotizaţie achitată de o unitate administrativ teritorială din Gorj este de 4.000 de lei pe an.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here