FOTO: Poliția, în Poiana lui Mihai

Polițiștii gorjeni au participat, astăzi, alături de jandarmi, pompieri, reprezentanți ai Prefecturii, ai Consiliului Județean și ai Primăriei Schela, la un eveniment inedit, dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Activitatea menită să omagieze eroii care și-au pierdut viața luptând pentru libertate, credință și întregirea neamului a fost organizată sub egida Centenarului Marii Uniri. Astfel, aprinderea 《Flăcării Centenarului》 la monumentul marelui voievod Mihai Viteazul, cel care la 27 mai 1600 a realizat pentru prima data unirea politică a celor trei țări românești, este menită să însuflețească un loc cu o însemnătate istorică mare.
În amintirea trecerii marelui voievod prin Pasul Vulcanului, din comuna Schela, spre Ardeal, în primăvara lui 1932, Societatea Culturală 《CULTUL EROILOR》 din Bucureşti, a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei voievodului Mihai Viteazul, în locul care a purtat din vechime numele de 《Poiana lui Mihai》, loc de popas nocturn înainte de trecerea munţilor.
Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, semn că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Voievodul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania, înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa, peste doar opt luni. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat monumentul”, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here