Fructe, legume şi lactate pentru elevii gorjeni

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial din judeţul Gorj şi nu numai, vor primi fructe şi legume proaspete. Decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene a fost semnat în urmă cu două săptămâni de către preşedintele Klaus Iohannis. Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea programului sunt consiliul judeţean şi/sau consiliul local care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor. Totodată, consiliile judeţene şi locale sunt obligate să colaboreze şi să-şi distribuie responsabilităţile înainte de demararea programului conform procedurii aprobate prin hotărâre a Guvernului. Legea asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea şi distribuţia de fructe şi legume proaspete, în special banane, de fructe şi legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli. Mai precis, pe parcursul unei săptămâni de şcoală, preşcolarii şi elevii de clase primare şi gimnaziu vor primi gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate. Fiecare dintre aceste categorii va fi combinată cu produse de panificaţie (din făină integrală, fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari). Astfel, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de un corn sau baton. În privinţa fructelor şi legumelor, elevii vor primi din următoarele: mere, pere, struguri de masă, prune, sau salate de morcovi cu păstârnac, ţelină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi proaspeţi. Fructul trebuie să aibă cel puţin 100 grame, iar porţia de legume trebuie să aibă cel puţin 200 grame. Salatele de legume vor fi servite în stare proaspătă. Conform legii, fructele şi legumele distribuite vor fi sănătoase, spălate şi fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces şi fără miros sau gust străin. De asemenea, laptele va fi fără adaos de lapte praf, tratat termic, pasteurizat, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori. Aceleaşi cerinţe sunt valabile şi pentru produsele lactate. Porţia de lapte distribuită are 200 ml, iar porţia de produse lactate distribuită are 125 grame. Limita valorică cheltuită de autorităţile locale (din fonduri europene) pentru fiecare porţie va fi de 0,6 lei pentru fructe şi legume; 0,88 lei pentru lapte şi produse lactate şi 0,57 lei pentru produsele de panificaţie.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here