Frumusețea obiectelor tradiționale din lemn, surprinse într-o expoziție

950

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Populare (CJCPCT) Gorj a găzduit, vineri, vernisajul expoziției ”Semne”, aparținând lui Pompiliu Ciolacu. Expoziția cuprinde zeci de obiecte prin care artistul a încercat să readucă în atenția privitorilor frumusețea obiectelor tradiționale din lemn, ce altădată se găseau în gospodăria fiecărui gorjean.

i8În cadrul expoziției pot fi admirate linguri, furci de tors, icoane de vatră și cruci, toate realizate de artist în decursul a doar trei luni. Expoziția a fost vernisată vineri, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, tocmai pentru că se dorește a fi și un omagiu adus marelui sculptor pentru care arta tradițională gorjenească a fost, de asemenea, o sursă de inspirație.

i6”Această expoziție este in memoriam Constantin Brâncuși, marele nostru sculptor, care de fapt a plecat tot de arta populară spre eternitate. (…) Ne bucurăm că am putut într-un timp foarte scurt să prezentăm aceste exemplare de artă și tradiție populară.

i1Sunt circa 70 de obiecte expuse, artă populară pornind de la lingură, la furci de tors, cruci de pomenire, cruci de iertarea păcatelor, icoane de vatră. Iată că avem o serie de lucrări specifice județului Gorj pentru că trebuie să menționăm faptul că icoana de vatră este icoana care a fost pentru țăranul din Gorj, din Oltenia în general, pavăza care îi ferea casa de forțele răului. (…) Icoanele erau confecționate de oameni simpli, oameni care nu cunoșteau proporția și erau scrijelate într-un stil naiv, simplist, așa cum se pricepeau ei, dar credeau foarte mult în ele. (…)

i7A fost o muncă grea, o muncă titanică dacă vreți, pentru că în decurs de trei luni să faci atâtea exemplare de linguri, de cruci, de icoane de vatră, nu e chiar ușor, dar am avut ambiția asta pentru că Brâncuși este al nostru, al tuturor, și merita ca în memoria sa să aibă o icoană de vatră”, a declarat Pompiliu Ciolacu, care se mândrește cu faptul că la un moment dat a realizat și o statuie a marelui sculptor.

i4”Mă mândresc cu faptul că în viața mea am făcut și statuia marelui nostru sculptor, am sculptat-o. Ea se află în momentul de față expusă în holul Primăriei orașului Țicleni și de câte ori trec pe acolo, intru cu bucurie și îmi aduc aminte că acum 20 de ani am lucrat această statuie cu chipul lui Constantin Brâncuși”, a spus acesta.

i7La vernisaj a participat și Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj. ”Am ținut morțiș să fiu prezent la această expoziție pentru omul Pompiliu Ciolacu și, în aceeași măsură, pentru creatorul, pentru artistul Pompiliu Ciolacu. Vreau să-l felicit pentru tot ceea ce reușește să scoată din mâinile domniei sale. (…) Nu pot să spun decât că o astfel de expoziție nu-și găsea nici locul, nici timpul mai potrivit decât astăzi, când pentru prima dată poporul român sărbătorește Ziua Națională Brâncuși. Este o zi aparte care sperăm cu toții să rămână în sufletele noastre, ale românilor, din țară și din afara granițelor României, ca fiind ziua în care s-a născut marele geniu Constantin Brâncuși”, a declarat acesta.
i3Expoziția va rămâne la Târgu-Jiu timp de circa două săptămâni, după care artistul intenționează să meargă cu ea atât la Muzeul Astra din Sibiu, cât și Muzeul Țăranului Român din București, astfel încât cât mai mulți să poată admira frumusețea artei tradiționale gorjenești.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here