Gânduri îndreptate către domnul meu diriginte Ion Pecie…

916

Deși anii de când a trecut în lumea celor drepți s-au scurs, nu am putut să nu aprind lumină în data de 25 martie pentru cel care ne-a fost diriginte nouă, promoției 2003-2007, clasa a IX-a G la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”.
Îmi amintesc plină emoție cum domnul nostru profesor de limba română a venit în prima zi de liceu și s-a prezentat ca fiind Ion Pecie.
Anii în care domnul diriginte ne-a predat au fost unici, nu pot uita comentariile literare complexe, poeziile recitate cu pasiune ori micile sale glume – căci avea un veritabil simț al umorului, caracteristic oamenilor inteligenți. Recunosc că admirația profundă mi-a câștigat-o mult mai târziu, când am descoperit cât de mult ne iubea pe noi, copiii săi, chiar dacă uneori îl mai necăjam. Trăia bucuria calificării noastre la diverse etape județene ori naționale ale olimpiadelor și ne premia alături de domnul director Dan Dorin Tașcău.
Voi face apel la afirmația lui Mihail Kogălniceanu “Mi-ți ierta, dar altă comparație mai potrivită nu-mi vine supt pană” și îl voi compara pe domnul diriginte cu un tată protector, înțelegător. Deseori ne ierta dacă nu eram pregătiți pentru evaluări ori ascultări. Sunt profund emoționată când mă gândesc ce valoare colosală, ce scriitură valoroasă ne-a lăsat “drept bunuri după moarte” (T. Arghezi) nouă gorjenilor și implicit tuturor românilor. Rețin magicele sale spuse extrase din opera “Romancierul în fața oglinzii. Actul de creație presupune o coborâre în infern, așadar un sacrificiu, iar dumnealui și-a sacrificat pentru această pasiune- scrisul- timp, energie și ani prețioși…
Doamna mea profesor pe care o prețuiesc enorm, Elena Roată, a subliniat în pre-cuvântarea de la lucrarea “Viața și opera lui Ion Pecie”, aparținând criticului Ion Popescu-Brădiceni: “Nu oricine și-ar fi permis să scrie despre un duelgiu prea temut pentru a fi provocat”.
Cred că tuturor celor care l-am cunoscut ne lipsesc dialogurile, dar și momentele de tăcere, de înțelegere dincolo de cuvinte cu domnul Pecie.
Prof. Pânișoară Elena Ștefania- Școala Gimnazială Nr.1 Albeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here