Garda Financiară Gorj la ceas de bilanţ

412

Garda Financiară Gorj a avut o activitate bogată în acţiuni de control, dosare penale şi amenzi aplicate persoanelor care nu au respectat legea. De la începutul anului şi până în prezent comisarii Gărzii Financiare au realizat atât acţiuni proprii cât şi în colaborare cu alte instituţii cu atribuţiuni de control pentru realizarea sarcinilor şi obiectivelor. Controalele au fost efectuate permanent, inclusiv în zilele de repaus saptămânal, precum şi noaptea, acoperindu-se toate zonele judeţului şi toate domeniile de activitate economică.

Din raportul Gărzii Financiară Gorj de pe primele şase luni ale acestui an reiese că au fost întreprinse acţiuni de control la un număr de 689 agenţi economici, numarul de verificări derulate fiind în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.
În cadrul acestor acţiuni au fost aplicate 273 de sancţiuni contravenţionale (cu 109 mai multe decât perioada similara a anului trecut), fiind aplicate amenzi în suma de 551.900 lei şi dispunandu-se astfel confiscări în valoare de 1.334.606 lei. Valoarea sancţiunilor dispuse crescând faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012 cu peste 77%. De asemnea au fost intocmite şi transmise organelor de cercetare 78 de sesizări penale pentru evaziune fiscală (cu 18 mai mult decât în primele 6 luni ale anului 2012), prejudiciul total fiind estimat la suma de 18.837.710 lei, depăşindu-se deja totalul prejudiciilor estimate în tot anul 2012.

Comisari puţini, rezultate bune
“În conditiile în care sarcinile şi obiectivele în anul 2013 au crescut în mod deosebit în lupta cu frauda şi evaziunea fiscală şi în diminuarea efectelor negative ale economiei subterane, Sectia Gorj a Garzii Financiare consideră că a reuşit să îndeplinească cu suscces sarcinile şi dispoziţiile primite de la organele ierarhice superioare, atât de la nivel central cât şi local. Precizăm că aceste rezultate au fost obţinute cu un număr relativ redus de comisari, zilnic în activităţile de control efectiv fiind implicate doar cate 3 – 4 echipe, datorită faptului că, prin rotaţie, cate 3 comisari au fost şi sunt în continuare detasaţi în punctul de trecere a frontierei de stat către statele membre ale Uniunii Europene (pentru monitorizarea achiziţiilor intercomunitare de mărfuri şi produse cu grad ridicat de evaziune fiscală: produse accizate, legume-fructe, cereale, carne, produse alimentare de bază, etc.), iar comisarii prezenţi la serviciu trebuie să asigure şi activităţile de desigilare a mijloacelor de transport care efectueaza astfel de achizitii intracomunitare”, a precizat Gigel Capotă, şeful Gărzii Financiare Gorj.

Sesizări penale
Potrivit raportului de activitate comisarii au instrumentat şi transmis organelor de cercetare un numar de 78 de sesizări penale. La acest indicator secţia Gorj situându-se pe primele locuri pe ţară.
Pentru aceste 78 sesizari penale s-au estimat prejudicii în suma de 18.837.710 lei, fiind vizate în principal zonele şi domeniile cu grad ridicat de risc în ceea ce priveşte evaziunea şi frauda fiscală, precum: comerţul în pieţe, târguri şi în centrele comerciale; morăritul şi panificaţia; colectarea, gestionarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile; construcţiile şi materialele de construcţii.
De asemenea, s-a acordat o importanţă deosebita şi calităţii actului de control, în perspectiva prezentării şi comunicării cu agenţii economici verificaţi. Astfel s-a reuşit ca din totalul de 351 procese verbale încheiate în această perioadă (273 contravenţionale şi 78 penale), doar 17 (respectiv un procent de 4,8 %) să fie contestate şi să urmeze calea justiţiei.

Colaborare eficientă
Pentru realizarea sarcinilor şi obiectivelor, Garda Financiară Gorj a realizat acţiuni şi în colaborare cu alte instituţii cu atribuţiuni de control precum: D.G.F.P., Biroul Judeţean pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, I.P.J., I.T.M. , A.R.R., O.P.C. Gorj.
Totodata, au fost soluţionate 107 sesizări şi petiţii adresate instituţiei de către diverse persoane fizice sau juridice care asesizau fapte de încălcare a legislaţiei fiscale sau comerciale.
Andrada Bărăitaru

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua va aduc la cunoștință următoarele în baia de fier la un magazin cătunul rudarie se da țigări la bucata. Nu se da bon fiscal nu are autorizație de funcționare deține mașinuțe de jocuri de noroc ce nu are acte asupra lor se consuma alcool fara exces și nu se tine protecție împotriva covid19 nimeni și foarte multa marfa expirata stricată patronul se numește mărunțelul toma va rog luați măsuri cat mai repede posibil vă mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here