Genul liric și compunere despre o întâmplare petrecută într-o zonă turistică, la prima probă a Evaluării Naționale

2433

Absolvenții de gimnaziu au susținut, ieri, prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română, probă în cadrul căreia au trebuit, printre altele, să-și demonstreze cunoștințele despre genul liric, dar și să realizeze o compunere în care să povestească o întâmplare petrecută într-o zonă turistică. În Gorj, examenul a decurs fără incidente și nu a fost înregistrat un număr foarte mare de absenți.

La prima probă a Evaluării Naționale, candidații au avut de rezolvat două subiecte, fiecare cu câte două subpuncte. La primul subiect, ei au primit o poezie de A.E. Bakonsky, ”Salcâmi”, creaţie pe baza căreia au trebuit să răspundă la mai multe cerințe: să dea exemple de sinonime, să explice rolul unei cratime, măsura primului și celui de-al doilea vers, să dea exemplu de un epitet și să explice în 30-50 de cuvinte semnificația unor versuri. Tot la primul subiect li s-a cerut și să demonstreze că textul ”Salcâmi” aparține genului liric, într-o compunere de 150-200 de cuvinte.

subiecte(2)La subiectul II au primit un text de presă – ”Grădina pierdută a Edenului, locul în care ajungi doar cu elicopterul” – text pe baza căruia au avut să răspundă la șase întrebări prin care le-a fost testată atenția cu care au citit textul, li s-a cerut să precizeze ce părți de vorbire sunt sau ce funcție sintactică au anumite cuvinte din text, să transcrie două propoziții subordonate dintr-o anumită frază și să construiască o frază în care să existe o propoziție subordonată completivă directă. Tot la subiectul II, candidaților li s-a cerut să redacteze, în 150-250 de cuvinte, o narațiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică. Subiectele primite nu i-au speriat prea mult pe candidați, care au ieșit, de cele mai multe ori cu zâmbetul pe buze din sălile de examen. ”A fost super ușor. A doua parte a fost un pic mai dificilă, cu cuvintele din textul la prima vedere. Nu am avut emoții. Sunt pregătit și pentru Matematică”, a declarat un candidat care a susținut examenul la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. ”Am făcut. Sper să obțin nota 9,20. Subiectele au fost OK față de ce credeam eu că o să fie. Nu a fost ceva ce nu am făcut la școală”, a spus o altă candidată.

68 de absenți, fără incidente
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Georgeta Popescu, la nivelul județului nostru nu au fost raportate incidente la Evaluarea Națională. În ceea ce privește numărul de absenți, acesta nu a fost foarte mare, la examen prezentându-se 3101 candidați din cei 3169 înscriși.

Urmează proba la Matematică
Marţi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Proba scrisă la Matematică, ultima din cadrul acestui examen, se va desfăşura miercuri, 29 iunie. Ca și în cazul primei probe, candidații nu vor avea voie să intre în săli cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete; acestea trebuie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ. Elevii care refuză depozitarea obiectelor nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nu au voie să aibă nici telefoane mobile, căşti audio sau orice alt mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidaţi sau cu exteriorul. Încălcarea regulamentului este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii care încearcă să fraudeze vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, candidaţii eliminaţi vor primi nota 1.
Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise, iar supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Primele rezultate, pe 1 iulie
Potrivit calendarului de desfășurare a examenului, primele rezultate ale Evaluării Naționale vor fi afișate în 1 iulie; contestațiile trebuie depuse în aceeași zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. Reamintim că, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a anunțat că, pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin Evaluarea Națională, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. MENCȘ a mai anunțat și că, în vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, la dispoziţia publicului a fost pusă linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Linia telefonică 0800801100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării probelor, între orele 8.00-17.00 De asemenea, poate fi utilizată în acelaşi scop şi adresa de email examene@edu.gov.ro
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here