Ghinion pentru un director de colegiu din Târgu-Jiu: S-a trezit fără funcție după contestație

953

Concursul pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar a ajuns la final, odată cu soluționarea contestațiilor. Lista cu rezultatele finale a fost publicată zilele trecute pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj.

La nivelul județului Gorj au fost înregistrate 20 de contestații, depuse de 19 candidați: Badea Marius, Bogdan Constantin, Chișamera Gheorghe Miron Aurel, Chițulescu Niculina, Comănescu Gabriela, Frățilescu Mihaela Ramona, Ganea Maria, Giorgi Daniel, Hăinaru Leontin Haralambie, Logofetescu Elena, Luță Antonie Adrian, Niculescu Mariana Luminița, Richiter Adriana, Șofei Carmen, Stăniloiu Adriana Elida, Teodorescu Constanța, Udrescu Aristide Liviu, Vasile Popescu Ion Sorin și Vuc Adela Lavinia. Pentru a asigura un cadru obiectiv de evaluare care să genereze o ierarhizare corectă a candidaților, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a decis ca evaluarea acestor contestații să fie făcută de o comisie din alt județ decât cel în care a fost susținută proba. În cazul candidaților din județul Gorj, contestațiile au fost evaluate în județul Suceava.

Contestații cu ghinion pentru șase candidați
Dintre cele 20 de contestații, 13 au fost soluționate în favoarea candidaților, în sensul că aceștia au primit punctaje mai mari după reevaluarea probei de interviu. Șase dintre candidați s-au trezit însă cu punctaje mai mici după soluționarea contestațiilor. Este vorba de: Giorgi Daniel, Ganea Maria, Hăinaru Leontin Haralambie, Richiter Adriana, Șofei Carmen Elena și Teodorescu Constanța. În cazul lui Hăinaru Leontin, reevaluarea probei de interviu l-a costat funcția. Acesta a concurat pentru postul de director la Colegiul Tehnic “Henri Coandă” Târgu-Jiu și, înainte de contestații, își depășise contracandidații la punctaj. După contestații însă, punctajul final al acestuia este mai mic decât cel obținut de contracandidata sa – Comănescu Gabriela, care, de asemenea, a depus contestație, reușind astfel să-și adjudece postul de director al unității de învățământ respective. Un alt candidat care a obținut postul dorit după contestații este Vuc Adela Lavinia. Aceasta a concurat pentru postul de director adjunct la Liceul Tehnologic Bîlteni.

Două zile pentru opțiuni
Candidaţii promovaţi pe mai multe funcţii au acum două zile la dispoziție pentru a depune la inspectoratul şcolar, în scris, opţiunea pentru o singură funcţie. După exprimarea opţiunii scrise, fiecare funcţie rămasă vacantă va fi ocupată de următorul candidat admis la concurs. Dacă nu există un alt candidat admis, funcţia rămâne vacantă. În funcțiile de director sau de director adjunct rămase vacante conducerea interimară va fi asigurată, până la organizarea unui alt concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de “un cadru didactic titular, membru al corpului național de experți în managementul educațional, numit prin detașare în interesul învățământului sau prin delegarea atribuțiilor specifice funcției, în conformitate cu legislația în vigoare, prin decizia inspectorului școlar general, la propunerea consiliului profesoral din unitățile de învățământ respective, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate”. În metodologie se precizează că nu pot fi numite în funcțiile rămase vacante sau în cele care se vacantează între perioadele de concurs: persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016. Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ a constat în susținerea de către candidați a trei probe: proba scrisă, constând în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în cadrul căreia s-au evaluat în proporție de 50% aptitudini cognitive și în proporție de 50% competențe manageriale ale candidaților, analiza curriculumului vitae realizată de comisia de concurs, în plenul ei, în prezența candidatului, pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedeau cele afirmate în curriculum vitae, și un interviu în fața comisiei de concurs, în care s-a apreciat scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here