Golea, făcut mincinos de un lider sindical de la Cariera Tismana: “Angajații cu clase mici au primit, între 187 și 267 de lei, la salariu. Nu, 9 lei”

450

Liderul de sindicat Marin Golea a transmis, la finalul lunii trecute, conducerii Complexului Energetic Oltenia(CEO) o adresă prin care își exprima nemulțumirile legate de felul în care s-ar fi realizat armonizarea salarială la Cariera Tismana. În opinia lui Golea, susținută și acum deoarece documentul a fost postat recent pe o rețea de socializare, armonizarea ar fi avantajat angajații unității cu salarii mari și i-ar fi dezavantajat pe cei cu lefuri foarte mici. Respectivul sindicalist spunea acolo că 95 de angajați ai carierei ar fi primit la salariu doar între 9 și 50 de lei. Cele trecute în adresa lui Golea sunt contestate însă de unul dintre liderii de sindicat de la Tismana, Iulian Păuna, care susține că Golea minte, deoarece cei cu grupele 11-14 au primit între 187 și 267 de lei la salariu.

În perioada în care Lulu Păuna lăuda felul în care s-a făcut armonizarea la Cariera Tismana, luându-se în calcul la împărțeala banilor factorul uman, Sindicatul “Minerul” Rovinari-Pinoasa cerea, în scris, conducerii Complexului Energetic Oltenia să dispună “o analiză a modului cum s-a realizat armonizarea salarială pe locurile de muncă din cariera Tismana”. Potrivit reclamației lui Golea, care trimite săgeți și spre actuala conducere a acestei unități miniere, aici, aproape o sută de angajați de la Cariera Tismana ar fi primit la armonizare sume extrem de mici, cuprinse între 9 şi 50 de lei. În schimb, conducătorii de formaţii de lucru(CFL-iștii) ar fi primit, potrivit adresei respective, câte cinci clase de salarizare, adică un plus de câteva sute de lei lunar. Golea mai susţinea în sesizare că banii nu au ajuns la oamenii care muncesc în carieră, ci la secretare, inspectori de personal, dispeceri şi  rubedenii.

Nostalgicul Golea, necunoscut în carieră
Liderul Sindicatului Lignitul din cadrul acestei unități miniere aparținând CEO, Iulian Păuna, spune în schimb că Golea habar nu are care ar fi fost situația de la fața locului. “Golea minte. Spune o serie întreagă de neadevăruri. El a avut reprezentant la comisia de armonizare, pe Constantin Croitoru, dar acest delegat nu s-a prezentat la toate ședințele din cadrul comisiei. Referitor la administrația carierei, spun și repet, aceasta a fost foarte receptivă, asta dacă este să compare situația de aici cu cea de la alte unități, din Motru de exemplu, unde au fost și sunt încă probleme. Șefii noștri au fost imparțiali la împărțirea claselor și s-au gândit la factorul uman, adică s-au gândit ca toți oamenii să primească la salariu ceva în urma armonizării. Nu s-a ținut cont  de  apartenența sindicală ori dacă salariații sunt ori nu sindicalizați. Domnul Golea nu cunoaște angajații de la Tismana și nici ei pe Golea”, a spus Păuna. “CFL-iștii au primit, adevărat, mai multe clase, chiar cinci unii, deoarece aveau salarii ca un lăcătuș mecanic. Erau pe clasa minimă 25. Golea spune că 35 de CFL-iști ar fi primit sume, dar sunt mult mai puțini. Nu este adevărat nici că cei cu clase mici ar fi primit 9 lei la salariu. S-a primit pentru cei cu clasele 11-14, între 187 și 267 de lei la salariu. Golea se bagă în povestea pe care nu o cunoaște pentru că este afectat că nu a mai putut face jocurile, ca și SMEO de altfel, de pe vremea lui Condescu și a lui Ciurel”, a mai specificat liderul sindical.

Contestă sistemul de împărțire al banilor! Deși a funcționat…
Golea a mai spus, luna trecută, că şefii de sectoare sunt cei care au făcut tabelele, dar nu menționează că acestea au fost aprobate de sindicate.  “La stabilirea criteriilor pentru armonizare am participat şi am constatat cu stupoare că deja şefii de sectoare aveau tabele cu propuneri pentru salariaţi, fără să stabilească protocoalele cu sindicatele şi fără consultarea cu conducătorii de formaţie. Cum pot aprecia implicarea salariaţilor în procesul de producţie şefii de sectoare care lucrează numai de zi, ignorând total CFL-iştii”, se arată în sesizarea adresată managerului Sorin Boza şi directorului de Resurse Umane, Daniel Olaru.  “Domnul director Dănescu a fost imparțial, fiecare șef de brigadă împreună cu CFL-iștii au împărțit banii, pe un buget dat anterior, dar sindicatele au aprobat propunerile pe bugetul primit de fiecare”, a contracarat acum Păuna. Liderul Lignitul susține că la Tismana s-a gândit uman, nu doar cu capul. ”Toți au beneficiat la salariu, la clasele mai mici s-au dat bani mai mulți, iar cu cât au înaintat spre cele mari suma a scăzut. La Cariera Tismana s-a făcut cea mai stabilă armonizare”, a conchis Păuna, asta în condițiile în care Golea aştepta pe 22 februarie de la conducerea companiei să nu aprobe listele care nu aveau semnăturile tuturor liderilor sindicali. Listele contestate de Golea au fost aprobate însă la sfârşitul lunii februarie.
ANAMARIA STOICA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here