Gorjenii, așteptați la scăldat

426

În pofida condițiilor meteo deloc prietenoase pentru amatorii înotului, mai multe piscine din județul nostru au dat startul distracției. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au demarat verificările specifice, pentru a se asigura că proprietarii ștrandurilor și piscinelor respectă normele legale în vigoare.

Din evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj rezultă că, la nivelul judeţului nostru, anul trecut, au fost autorizate din punct de vedere sanitar 18 ştranduri şi piscine de folosinţă publică. Ele funcţionau în localităţi precum: Târgu-Jiu (5), localizate în Parcul Central (2), strada Crângului, strada Dumbrava, Baza sportivă; Turcineşti (1); Drăguţeşti(1); Rovinari (1); Motru (1); Ţicleni(2); Arcani(1); Turceni –Murgeşti (1); Târgu Cărbuneşti (1); Bârseşti(1); Bumbeşti Jiu-Vişina (1); Săcelu-2 –bazine termale, piscină. Apa din bazinele de înot este monitorizată în permanenţă de specialiştii DSP Gorj și în acest an. Deja o parte dintre aceste locații și-au deschis porțile, chiar dacă vremea nu a fost chiar perfectă pentru înot.

Obligaţiile patronilor de ştranduri
Deşi inspectorii DSP fac verificări periodice la ştrandurile şi piscinele funcţionale, proprietarii bazinelor sunt cei care au obligaţia de a lua probe de apă şi a le duce la laborator. „Proprietarii lor îşi cer autorizaţia prin declaraţie pe propria răspundere la Camera de Comerţ şi Industrie şi sunt verificaţi de colegii mei de la Direcţia de Control în Sănătate Publică. Fiecare administrator de piscină sau ştrand are obligaţia de a verifica periodic calitatea apei din bazin, de a recolta probe pentru depistarea existenţei clorului rezidual. Când reprezentanţii DSP merg în control, trebuie să li se pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru a putea să justifice această activitate de control. La ora actuală noi suntem cu ochii pe toate ştrandurile şi sperăm să nu fie probleme”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Administratorii băilor publice, ai bazinelor de înot şi piscinelor trebuie să deţină registre în care vor fi înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentraţiilor clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei şi de dezinfecţie a bazinelor, precum şi modalitatea de dezinfecţie a bazinelor, inclusiv substanţele dezinfectante folosite.

Reguli pentru cetăţenii care merg la scăldat
Pentru ca scăldatul să nu prezinte pericole este bine să fie respectate anumite reguli. Astfel, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice până ce nu li se va îmbunătăţi starea de sănătate, să folosească toaletele, să poarte costum de baie şi să facă duş atât la intrarea în bazin, cât şi la ieşire pentru distrugerea potenţialilor germeni de pe piele. Trebuie precizat, de asemenea, că pe tot parcursul sezonului cald angajaţii DSP Gorj vor desfăşura controale periodice în vederea respectării normelor igienico-sanitare în vigoare de către deţinătorii de bazine şi piscine.
De menţionat este faptul că anul trecut nu s-au aplicat sancţiuni în acest sens, pentru că nu au fost descoperite abateri. Reprezentanţii DSP au remarcat că, în comparaţie cu anii trecuţi, se poate vorbi despre o îmbunătăţire a condiţiilor şi o preocupare a patronatelor din acest punct de vedere.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here