Gorjenii, invitaţi în „Cuibul Democraţiei”

711

Începând din această săptămâna, gorjenii care doresc să se implice activ în viaţa comunităţii au la dispoziţie un spaţiu în care să se întâlnească şi să discute. Este vorba de ”Cuibul Democraţiei”, amenajat în incinta Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” de către un grup de voluntari, în cadrul proiectului „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active”, implementat de Fundaţia Progress.

Proiectul „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active” a debutat în iulie 2014. De atunci şi până în prezent s-a desfăşurat selecţia voluntarilor, formarea acestora în domeniul cetăţeniei active şi amenajarea Cuiburilor Democraţiei. La nivelul judeţului nostru, partenerul Fundaţiei Progress în implementarea acestui proiect este Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”. „Biblioteca noastră s-a alăturat acestui proiect, deoarece biblioteca publică a avut întotdeauna rolul de formator al comunităţii. Am format târgujieni încă de la vârsta copilăriei. De data aceasta, ne-am alăturat ideii de proiect în scopul de a forma cetăţenii în spiritul schimbului de idei, a dialogului constructiv, în a-i învăţa să participe cu adevărat la deciziile care se iau în cetate, fiindcă toţi locuim în ea şi vrem să fie una mai frumoasă, mai bună şi să avem ce să lăsăm urmaşilor noştri. Sper ca acest grup (…) să reuşească să aibă o activitate continuă şi să mai atragă şi alţi cetăţeni care vor să se implice pentru că despre asta este vorba. Cetăţenia activă nu trebuie să fie doar o definiţie de dicţionar, ci trebuie să devină o realitate în societatea românească”, a declarat Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. „Acest proiect este în acest moment implementat deja în 14 oraşe. (…) Este o mişcare altfel în care bibliotecile judeţene ne sunt partenere şi le mulţumim; le mulţumim şi voluntarilor. E o altă abordare pe care o propunem societăţii civile, aceea de a-şi crea mai întâi un loc în care să se întâlnească, un loc neutru, de a cultiva valorile democraţiei şi în special valoarea dialogului participativ şi non-violent. (…) Cetăţenii pot avea în sfârşit un loc unde să se întâlnească, să discute probleme ale cetăţii şi, sperăm noi, în aceste cuiburi ale democraţiei să fie şi incubate iniţiative civice care apoi să producă o schimbare în comunitate”, a declarat şi Ramona Sinca, reprezentanta Fundaţiei Progress.

foto 006Spaţiu amenajat şi gestionat de voluntari
”Cuibul Democraţiei” va fi gestionat grupul de voluntari, dar va fi deschis şi societăţii civile. Grupul de voluntari ce a amenajat Cuibul Democraţiei din Târgu-Jiu numără 15 membri, care au dorit să se implice în viaţa comunităţii şi în soluţionarea problemelor acesteia, prin crearea acestui „al treilea spaţiu” în care cetăţenii pot dialoga şi schimba idei. „Mă bucur să fac parte din acest grup de voluntari, deoarece proiectul este şi plăcut şi util în acelaşi timp. Noi suntem un grup de 15 participanţi, 15 oameni inimoşi care pe parcursul acestui an am derulat şi vom mai derula o serie de activităţi foarte interesante”, a spus Gabriela Ionescu, unul dintre voluntari. „M-am încadrat în această activitate pentru că, sincer vă spun, cred în cetăţenia activă. (…) Sunt convins de necesitatea participării active a fiecărui cetăţean la cunoaşterea valorilor democratice, la răspândirea acestora şi la încurajarea lor. (…) Implicându-ne în rezolvarea corectă şi în spiritul democratic al unor probleme legate de viaţa comunităţii nu facem altceva decât ca această societate să progreseze şi să ducă la un final pe linia aceasta a democraţiei şi a libertăţilor democratice”, consideră şi Mihail Mărtoiu, un alt membru al grupului de voluntari.

foto 008„Copacul democraţiei” – mascota Cuibului
Voluntarii au creat chiar şi o mascotă a Cuibului. „<<Al treilea spaţiu>> sună cumva science-fiction, dar este important ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă acest concept. (…) Un „al treilea spaţiu” m-am gândit că ar putea fi stilizat în ceea ce presupunem noi să fie un fel de mascotă a acestui Cuib. Mi-am imaginat un copac din sârmă ghimpată care susţine un coş cu ouă, reprezentate de mingile de ping-pong. (…) De ce sârmă ghimpată? Pentru că toată viaţa (…) are imaginea unei sârme ghimpate pe care trebuie să o treci cumva, să o faci ascunsă, ascunsă de iederă, de dorinţele noastre care trebuie să existe în permanenţă, indiferent de spaţiul în care se dezvoltă. Mingile de ping-pong care se află în copac reprezintă această alegere. Din coşul de nuiele, ca o urnă, noi ne extragem părerile şi venim în sprijinul societăţii şi al finalizării proiectelor care devin acţiuni în viaţa noastră, pe care trebuie să le respectăm”, a explicat Viorel Surdoiu, de asemenea voluntar în cadrul acestui proiect.

Deschiderea Cuibului, marcată prin două evenimente
Pentru a marca deschiderea acestui Cuib al Democraţiei, voluntarii, împreună cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene şi cei ai Fundaţiei Progress, vor organiza două evenimente. Unul dintre acestea se va desfăşura în această seară, în intervalul orar 18.00 – 19.00, şi va consta în crearea unei „oaze a cetăţeniei active” în zona pietonală din centrul municipiului Târgu-Jiu. „Miercuri seară, grupul de voluntari va ieşi în mijlocul cetăţii; vom avea o întâlnire cu cetăţenii în zona pietonală din centru, intersecţia Calea Eroilor cu strada Victoria, unde (…) vom transmite mesajul nostru către cetăţeni, că existăm, ceea ce dorim să facem şi că-i aşteptăm lângă noi. Vom avea un stand cu mascota Cuibului, la care vor putea să-şi spună părerea despre cetăţenia activă şi dacă ei cred în importanţa acestui lucru. Am vrut să avem şi un „perete al cetăţeniei active”, în care să-şi spună părerile care le vin în primul moment, să vedem ce putem culege pentru viitor, iar la „umbrela dialogului” vom dori să zăbovească puţin, să discute cum se vede această cetăţenie”, a precizat Constantin Mitucă, coordonatorul grupului de voluntari. Cel de-al doilea eveniment este programat joi seara, începând cu ora 18.00, şi se va desfăşura chiar în incinta Cuibului Democraţiei. „Am zis noi să fie o seară de teatru-lectură şi dezbatere. Vom începe prin prezentarea unui scurt film al proiectului şi al momentelor ce s-au desfăşurat până acum, o lansare de carte într-un format (…) deosebit ce sunt sigur că va fi gustat de cei prezenţi, un mic atelier de dezbateri privind ideile de cetăţenie activă şi ce ar dori să se vadă din activităţile grupului, exemple de bune practici din experienţa altor ţări şi altor grupuri, iar la sfârşit, tot sub forma de teatru-lectură, formularea unor concluzii şi diverse discuţii informale. Sperăm ca cetăţenii care vor afla de intenţia noastră să participe cu drag şi să înţeleagă dorinţa şi mesajul pe care vrem să-l inducem”, a mai spus Constantin Mitucă. Proiectul „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active” va fi implementat până în aprilie 2016, când la nivel naţional vor exista 14 cuiburi ale democraţiei, 14 grupuri de voluntari instruiţi în domeniul cetăţeniei active şi cu planuri de acţiune pe termen lung.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here