Gorjenii participanţi la Şcoala Naţională Salvamont au absolvit cu succes etapele pregătirii de vară

481

În cursul acestei zile se întorc de la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi cei trei gorjeni care au participat la cursurile de pregătire Salvamont, ei finalizând cu brio atât şcoala de vară începători, cât şi pe cea pentru absolvenţi. Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj spune că cei trei au parcurs un stagiu intensiv de pregătire în cadrul Salvamont, timp de peste un an.

În perioada 04-14 septembrie 2015, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi s-au desfăşurat cursurile pentru începători, în perioadă 14-24 septembrie 2015 cursurile pentru avansaţi, iar în perioada 24-26 septembrie 2015 se dau examenele de atestare sau re-atestare a salvatorilor montani. Cursurile au fost organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care este Autoritate Competenţă în formarea profesională şi prin Legea 200/2004 este singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste cursuri au participat şi trei gorjeni. „Noi am trimis trei persoane la aceste cursuri; este vorba despre administratorii posturilor salvamont de la Runcu, Baia de Fier şi Polovragi. Joi se întorc băieţii de la şcoală; toţi trei au corespuns, au absolvit şcoala de vară de începători şi au fost admişi şi la cea de avansaţi. Ambele şcoli au durat câte zece zile şi, în urma absolvirii lor, cei trei vor putea fi înscrişi şi la cele două etape ale cursurilor de iarnă. După finalizarea şi a acestor şcoli de iarnă, ei vor susţine un examen de atestare şi dacă vor obţine calificarea de salvator montan vor avea dreptul să participe la acţiunile de salvare. Examenul de atestare se repetă la fiecare trei ani”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Înainte de a participa la cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, cei trei gorjeni au fost instruiţi la nivel local. „Cei trei au parcurs un stagiu de pregătire intensiv în cadrul Serviciului Salvamont, timp de peste un an, timp necesar întrucât niciunul dintre ei nu a mai practicat anterior alpinism la nivelul cerut în activitatea de salvare, însuşindu-şi şi celelalte noţiuni obligatorii pentru accesul în şcoală, cunoaşterea echipamentului şi a modului de utilizare, normelor de protecţie a muncii, prim ajutor medical de bază”, a confirmat Cornoiu.
Ciclul oficial de pregătire al unui salvamontist se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 320 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea că poate profesa ca salvator montan.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here