Gorjenii sunt aşteptaţi la acţiunea ”Let’s Do It Again, Romania!”

684

În data de 29.08.2018, ora 11.00, Consiliul Județean Gorj, Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj și  Asociația ”Viitorul în Zori- Let`s Do It Romania” au organizat conferința de presă cu tema  ”Let’s Do It Again, Romania!”,  acțiune ce se va desfășura pe 15 septembrie și în județul Gorj.

În cadrul acestei acțiuni vor participa toate unitățile administrative teritoriale din județul Gorj, voluntarii vor primi saci și mănuși gratuite, urmând ca acestea să fie distribuite participanților în ziua acțiunii.

În același timp, de pe pagina   www.letsdoitromania.ro se poate descărca gratuit aplicația “World Cleanup” unde se poate raporta, încă de acum,  zonele cu deșeuri din județ, urmând ca pe data de 15 septembrie zonele semnalate să fie ecologizate.

Mai multe modalităţi de înscriere
Pentru cei care vor să devină voluntari în cadrul acţiunii ”Let’s Do It Again, Romania!”  există mai multe modalități de înscriere, respectiv: înscrierea online pe pagina https://letsdoitromania.ro/; la sediul primăriei din localitatea în care locuiesc; la Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj, camera 244; la instituțiile implicate în cadrul acestei acțiuni (Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Școlar). „Trebuie precizat faptul că toate deșeurile menajere colectate în urma acestei acțiuni, din toate zonele județului, vor fi transportate de către operatorii de salubrizare implicați și depuse, la depozitul ecologic din orașul Târgu-Jiu, în mod gratuit”, confirmă Luis Popa, directorul Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj.

150 de ţări, reunite în lupta contra deşeurilor
Din anul 2010 şi până în prezent, „Let’s Do It, Romani!” a implicat peste 1.400.000 de voluntari, care au reuşit să adune peste 18.000 de tone de deşeuri.

Anul acesta, acţiunea se întâmplă din nou, pe 15 septembrie, când are loc World Cleanup Day, cea mai ambiţioasă mişcare civică de pe Glob, 150 de ţări reunindu-se pentru a curăţa deşeurile de peste tot.

Cei care doresc să se implice în această campanie pot realiza „Harta Deşeurilor”, descărcând gratuit aplicaţia World Cleanup şi punând online, printr-un singur click, deşeurile pe care le găsesc în natură. În ziua de curăţenie, pe 15 septembrie, toţi românii sunt invitaţi să se implice şi să colecteze cât mai multe deşeuri. Orice participant înscris poate specifica unde face curăţenie, dacă este membru al unei organizaţii  (companie sau ONG) şi dacă este însoțit în ziua de curăţenie de alţi prieteni sau colegi. Mai mult, se pot adăuga datele persoanelor, astfel încât să se genereze automat contractele de voluntariat în format pdf. Altfel, participanţii trebuie să aibă printat şi completat contractul când vin la punctul de înregistrare. Este important de reţinut faptul că voluntarii sub 16 ani trebuie să fie însoțiți de un adult și nu vor atinge obiecte periculoase (sticle, fiare vechi, sârme, baterii de mașină, cutii de otrăvuri, deșeuri medicale sau obiectele instabile) şi nu se vor deplasa în zonele periculoase, greu accesibile.

„Let’s Do It!”, în cifre
Proiectul „Let’s Do It!” a fost inițiat în Estonia în 2008, iar inițiativa a fost preluată în peste 120 de țări. În acest moment, peste 15.000.000 participanți au luat parte la proiect în întreaga lume.

Pe partea de organizare, 5 autorități centrale și peste 2.000 de autorități locale au fost implicate pe parcursul proiectului în România, împreună cu peste 1200 de organizatori la nivel național. Au fost implicați peste 300 de parteneri de logistic (salubrizare, valorificare și depozitare), peste 350 companii și peste 255 ONG-uri.

România este în topul țărilor din comunitatea “Let’s Do It, World!”, care a organizat o acțiune de curățenie la nivel național. De asemenea, România este un model de succes pentru alte țări din proiect, mai multe inițiative locale fiind preluate și la nivel internațional: aplicațiile create de echipa de IT, unele dintre strategiile de project management, logistică sau comunicare sunt acum folosite și în alte țări „Let`s Do It!”
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here