Gorjenii Toma Cuzin şi Ioana Mischie, iar la Cannes

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a fost una excelentă dacă ne gândim că filmele româneşti îşi arată de la an la an valoarea atât în faţa juraţilor, cât şi a publicului mare iubitor al cinematografiei de calitate. După festival nu mai rămân decât impresiile, dar şi marea bucuria că, şi de data aceasta, la Cannes, Gorjul a avut reprezentanţi de seamă, adică pe Toma Cuzin şi pe Ioana Mischie.

Pe parcursul a şapte zile de Festival am avut marea plăcere de a mă întâlni aici cu mari actori, scenarişti şi regizori, dar şi de a mă revedea cu prieteni dragi din Gorjul meu natal, Toma Cuzin şi Ioana Mischie. Am discutat cu ambii şi m-am bucurat alături de ei că în cadrul secţiunii “Un certain regard” a fost premiat regizorul român, Corneliu Porumboiu, care a primit trofeul în cauză pentru filmul “Comoara”.

toma cuzin ioana mischie (4)De la Aferim la Comoara!
Filmul, de neratat, se bazează pe un fapt real, mai ales că, iniţial, regizorul vroia să facă un documentar, dar cumva nu a fost mulţumit cu produsul final şi a ieşit această capodoperă. Produsul final a creat un nou gen de film care vrea să ne distreze, compus cu măiestrie, Porumboiu fiind responsabil şi pentru scenariu, cu un actor talentat în rolul principal, pe care îl cunoscusem anterior în februarie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Eu pe post de translator, el în rolul ţiganului din lungmetrajul “Aferim” în regia lui Radu Jude care urma să fie răsplătit cu Ursul de Argint. Este vorba, evident, de gorjeanul nostru, Cuzin Toma, şi atenţie Cuzin este prenumele, iar numele lui de familie este Toma. Este nevoie de clarificare, numele fiind inversate de la scurtmetrajul lui Paul Negoescu “Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” din 2009, cu Cuzin Toma în rolul principal, după cum îmi explica actorul în interviul pe care mi l-a acordat atunci.
Alice Kanterian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here