Gorjul are cea mai mică rată a consumului de droguri

585

Recent au fost făcute publice rezultatele primului Studiu privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal și profesional la nivelul judeţului Gorj. Laurențiu Șoșoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, confirmă faptul că județul nostru are cea mai mică rată a consumului de droguri, fiind urmat de Olt.

În perioada 10 mai – 10 iunie 2016, a avut loc etapa de colectare a datelor pentru implementarea Studiului privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal și profesional la nivelul judeţului Gorj. Studiul a avut drept scop: îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a problematicii drogurilor, prin evaluarea dimensiunilor și caracteristicilor consumului de substanţe psihoactive în rândul populaţiei şcolare din învăţământul liceal și profesional de zi, din județul Gorj. Studiul a avut la bază un eşantion stratificat, bistadial, tip cluster, și a fost reprezentativ la nivelul județului (723 subiecţi), cu o eroare de ± 3,5%, la un nivel de încredere de 95%. Parteneri în cadrul acestui studiu au fost Agenţia Naţională Antidrog și Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice prin intermediul Inspectoratului Școlar al Județului Gorj. Studiul a fost realizat pe baza următorilor indicatori (Consum de tutun, Consum de alcool, Consum Excesiv de alcool, Consum de alcool cu medicamente, Consumul de-a lungul vieții de droguri ilicite, Consumul de canabis, Tip de drog consumat și Consum de noi substanțe psihoactive). “Ca și terminologie au fost folosiți următorii termeni : prevalenţa de-a lungul vieţii se referă la proporţia de elevi care au consumat cel puţin o dată în viaţă, raportat la populaţia școlară cuprinsă în eșantion; prevalenţa în ultimele 12 luni/ ultimul an se referă la proporţia de elevi care au consumat cel puţin o dată în ultimul an, raportat la populaţia școlară cuprinsă în eșantion; prevalenţa în ultimele 30 de zile/ ultima lună se referă la proporţia de elevi care au consumat cel puţin o dată în ultimele 30 zile, raportat la populaţia școlară cuprinsă în eșantion”, confirmă Laurențiu Șoșoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.

Consum de tutun
În rândul elevilor din județul GORJ, 39,6% au experimentat consumul de tutun, în timp ce, 29,5% dintre ei au declarat un astfel de consum și în ultimul an. Aproape un sfert (22,9%) dintre cei chestionați au fumat în ultima lună. Prevalențele consumului de tutun înregistrate sunt mai mari cu aproximativ cinci puncte procentuale în cazul băieților, pentru toate perioadele de timp analizate. Luând în considerare criteriul ”an de studiu”, cele mai mari prevalențe se înregistrează în rândul elevilor de clasa a XI-a.

Consum de alcool
Consumul de produse alcoolice înregistrează cel mai înalt nivel al prevalenţei consumului dintre toate substanţele psihoactive luate în considerare în acest studiu, ceea ce confirmă faptul că alcoolul este un drog social larg acceptat. Analiza datelor indică faptul că aproape 9 din 10 adolescenţi (86%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar unul din doi adolescenți (58,3%) a declarat că a consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Pe sexe, cele mai mari prevalențe sunt observate în cazul băieților. În schimb, în funcție de anul de studiu, cea mai mare prevalență de-a lungul vieții și în ultimul an se observă în rândul elevilor de clasa a X-a, în timp ce consumul actual (în ultimula lună) este mai prevalent în rândul adolescenților de clasa a XI-a.

Consum excesiv de alcool
Deşi consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, mai mult de o treime dintre adolescenţi (39%) au consumat alcool în exces, de-a lungul vieţii, ajungând la starea de ebrietate, iar 11,1% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile. Se observă proporții mai mari în rândul băieților și în cazul elevilor din clasa a XI-a pentru acest tip de comportament, pentru toate perioadele de timp luate în analiză.

Consum de alcool cu medicamente
În ceea ce privește consumul de alcool cu medicamente: 1% dintre adolescenţi au consumat alcool cu medicamente cel puţin o dată în viaţă; iar 0,4% dintre aceștia au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 30 de zile; comparativ pe sexe, în cazul tuturor prevalențelor, consumul de alcool cu medicamente a fost declarat doar de către băieții participanți la studiu; comparativ pe an de studiu, valoarea maximă înregistrată de consumul de alcool cu medicamente cel puțin o dată în viață se observă în rândul elevilor de clasa a XI-a – 2,9%.

Consumul de a lungul vieții de droguri ilicite
La nivelul județului GORJ, 3,3% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață orice drog ilicit, în timp ce, 1,2% au declarat un astfel de consum în ultimul an, iar 0,6% în ultima lună. Prin sintagma orice drog se înțelege : canabis/ hașiș, ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, NSP, sedative şi/sau tranchilizante, inhalanți, steroizi anabolizanți. Se observă niveluri mai mari ale consumului în rândul băieților. Cu toate acestea, comportamentele de consum ale băieților tind să fie egale cu cele ale fetelor în ultimul an, când se observă diferențe mai mici între prevalențele de consum ale celor două genuri (1,3% băieți, 1,2% fete;). În funcție de anul de studiu, consumul experimental este cel mai prevalent în rândul elevilor de clasa a XI-a, în timp ce consumul recent (în ultimul an) și actual (în ultima lună) înregistrează valori similare pentru elevii din clasa a XI-a cu elevii din anul terminal.

Consumul de canabis
Un procent de 2,6% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 0,8% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,3% în ultimele 30 de zile. În general, băieții înregistrează prevalențe mai mari ale consumului de canabis (LTP 4,4- băieți și 0,6 la fete). Ca și în cazul consumului oricărui drog, cea mai mare valoare a prevalenței consumului de canabis cel puţin o dată în viaţă se înregistrează pentru elevii din clasa a XI-a, 4,7% dintre aceștia menționând că au experimentat consumul de canabis până la această vârstă.

Tip de drog consumat
După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 2,6%; în clasamentul preferințelor urmează consumul de NSP – 0,4%; cocaină- 0,4%, iar, la polul opus, cele mai mici valori se înregistrează în cazul tranchilizantelor, inhalanților volatili și ketaminei – 0,1%.

Consum de noi substanțe psihoactive
Un procent de 0,4% dintre elevii chestionați au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață NSP (Noi Substanţe Psihoactive). În funcție de sexul respondentului, se observă o prevalență a consumului de-a lungul vieții de 2 ori mai mare în rândul băieților (0,6% față de 0,3%), în timp ce, în funcție de anul de studiu, valorile raportate sunt identice pentru elevii din clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a, 0,6% dintre aceștia declarând că au experimentat consumul de NSP. Reprezentanții CPECA Gorj spun că acest studiu este valabil trei ani, rezultatele acestuia confirmând faptul că județul nostru are cea mai mică rată a consumului de droguri, respectiv 3,5 %, fiind urmat de Olt, care se situează la aproape un procent distanță față de Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here