Gorjul are peste 8.700 bolnavi psihic

Stresul îi aduce pe oameni în pragul nebuniei. La sfârșitul trimestrului III al anului 2017 au rămas în evidențele medicilor 8.749 gorjeni diagnosticați cu boli psihice, 87 fiind periculoși. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihic cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care aproape mereu este supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 69 de paturi, numărul bolnavilor aflaţi acum în Secţia Psihiatrie, este de peste 86.

Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, aproape 90 dintre ei fiind periculoşi. „La sfârşitul anului 2015, în judeţul Gorj erau 8.198 bolnavi psihic; la finele trimestrului III 2016 au rămas în evidențele medicale 8.207 bolnavi psihic, din care 88 periculoși. Un an mai târziu, respectiv la sfârșitul trimestrului III 2017, 8.749 de bolnavi psihic au rămas în evidențele medicale, 87 fiind periculoși. Stresul, problemele zilnice fac să apară astfel de probleme. Este bine ca oamenii să se adreseze specialistului, dacă apar tulburări de comportament pe care le poate vedea bolnavul, dar şi cei din jurul lor, dacă observă că nu se mai comportă aşa cum trebuie şi se manifestă diferit”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Spitalul Turceni, supra aglomerat la Psihiatrie
Spitalul Orăşenesc Turceni este unitatea medicală gorjeană, unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj 69 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie depăşeşte 80. „Avem 86 de pacienţi la Psihiatrie și avem doar 69 de paturi finanțate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile. Toți pacienții beneficiază de același tratament, aceleași condiții hoteliere, hrană, haine și pijamale, etc. Le asigurăm condiţii optime de spitalizare, chiar dacă ne este destul de greu”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni. Din păcate, spun specialiștii, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here