Gorjul de la arta tradiţională la arta modernă

555

Artistul fotograf Teodor Dădălău va expune peste 150 de lucrări la Palatul Parlamentului. Foto-expoziţia, ce va cuprinde Gorjul în imagini, va fi vernisată timp de două săptămâni începând cu data de 6 iulie 2017, ora 17.00, în cadrul sălii Constantin Brâncuşi a Parlamentului, cea mai mare sală de expoziţii din ţară. Fotografiile reunite sub genericul “Gorjul de la arta tradiţională la arta modernă” redau esenţa culturii de la nivelul judeţului nostru. Expun Cornelia Căruntu, Cristina Cioplea, Gelu Costea, Mariana Frătița, Florin Hutium, Eric Perjovski şi Daniel Şerban.

Consiliul Judeţean Gorj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, organizează, la Sala de Expoziții Constantin Brâncuși din interiorul Palatului Parlamentului, expoziţia “Gorjul de la arta tradiţională la arta modernă”, al cărui scop este punerea în valoare a autenticităţii creaţiilor locale. Expoziţia nu este una obișnuită, ci una care găzduieşte lucrări în care este expusă arta populară.

Cine sunt artiştii care expun?
Născută pe 11 octombrie 1954 în București, sub semnul Balanţei, care este întruchiparea armoniei și echilibrului, Cornelia Căruntu este un artist independent, neafiliat. A absolvit Institutul de Industrie Uşoară şi a făcut studii libere de desen şi pictură cu Spiru Vergulescu şi Doina Melania Arghezi, iar în 2014 a absolvit cursuri de curator şi de manager cultural. Are la activ participări la numeroase expoziții colective şi de grup. Lucrările Corneliei Căruntu au ambele calităţi – şi pe cea decorativă, dar şi pe cea plastică- fiind lucrări compacte, compoziţii foarte bine echilibrate şi bine alcătuite.
Cristina Cioplea s-a născut la Târgu-Jiu în 1984. Este absolventă a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Artă și Design. Începând din 2007 este profesor de arte plastice la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. A participat la mai multe expoziții de grup din Târgu-Jiu, Timișoara, Vâlcea, Deva, Petroșani, precum și în tabere de creație. Expoziții personale în mai multe orașe din țară. Este unul dintre inițiatorii Expoziției Naționale de grup ”Egografie”.
Artistul Gelu Costea s-a născut la Constanţa în anul 1963. În anul 2000 a absolvit Academia de Arte Luceafărul, Bucureşti, este licenţiat al Universităţii de Arte Bucureşti. Din anul 2000 este membru al Uniunii Artistilor Plastici, filiala Constanţa. În anul 2001 a primit Premiul Special Alexandru Tipoia, iar un an mai târziu, Premiul Ştefan Dimitrescu, Muzeul Judeţean Vaslui. Începând cu anul 2000 a avut numeroase expoziţii personale şi de grup.
Mariana Frătiţa a absolvit Facultatea de textile din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi în anul 1985. Este originară din Piatra Neamţ, dar de aproape 30 de ani locuieşte în Târgu-Jiu. Artistul profesionist basarabean, din Chișinău, specializat în artele focului, ceramică, sticlă, email și metal, Eric Perjovschi prezintă câteva dintre lucrările sale în cadrul expoziției de la Palatul Parlamentului.
Artistul târgujian Florin Hutium este un mare artist român, care folosește pictura pentru a exprima evenimentele teribile în care trăiește în țara sa.
Daniel Șerban este absolvent al Universității Naționale de Artă București, Facultatea de Arte Plastice, specializarea Pictură, promoția 2004. Din același an a participat la toate expozițiile de grup organizate de filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici. De asemenea, este prezent, în fiecare an, la Expoziția Națională de grup „Egografie” – Târgu-Jiu. A realizat două expoziții personale (1997 și 1999) în Târgu Jiu. A mai expus în București, Deva, Vâlcea. Are lucrări în colecții particulare din țară și străinătate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here