Gorjul, sub avertizare de ger și ninsori, Medicii recomandă luarea de măsuri pentru protejarea sănătății

De câteva zile, iarna s-a instalat corespunzător și în județul nostru, până în această seară fiind valabilă o informare meteo de vreme rea, cu ninsori și temperaturi foarte scăzute. În aceste condiții, medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să îşi ia o serie de măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. În primul rând, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite variaţiile foarte mari de temperatură şi să nu iasă din casă decât dacă este absolut necesar. În plus, atunci când se impune deplasarea prin frig, adaptarea garderobei la temperaturile de afară este obligatorie.

În ultima perioadă, temperaturile au scăzut foarte mult. Multe persoane au ajuns deja la medic, acuzând o alterare a stării de sănătate, situaţie pusă pe seama gerului. În aceste condiţii, specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să îşi ia o serie de măsuri pentru protejarea sănătăţii. “Este bine să luăm vitamina C, iar dacă apar modificări specifice răcelilor, trebuie administrat paracetamol. Este evident că ne fac rău variaţiile foarte mari de temperatură apărute la trecerea de la temperaturile din interior la cele din exterior. De aceea, trebuie evitate plimbările, în această perioadă, ieşind afară doar dacă este absolut necesar”, a declarat medicul Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj. Cei care sunt nevoiţi să se deplaseze prin frig sunt sfătuiţi de medici să îşi adapteze îmbrăcămintea şi să poarte, obligatoriu, mănuşi, fulare şi căciuli. ”Capul şi mâinile trebuie acoperite, fiind suprafeţe din corp destul de mari şi foarte importante; de aceea, trebuie să purtăm mănuşi, căciuli cu urechi şi fulare care să acopere şi gura, iar bărbaţii ar trebui să poarte barbă în această perioadă, pentru că barba ţine de cald. În plus, hainele pe care le purtăm trebuie să fie confecţionate din bumbac, cel puţin rândul care vine direct pe piele şi următorul, iar cel de-al treilea rând de haine este recomandat să fie impermeabil la vânt”, explică medicul Mihai Moisescu. De asemenea, şi încălţămintea trebuie să fie antiderapantă, pentru a nu aluneca, cei mai predispuşi fracturilor fiind vârstnicii.

Atenţie la alimentaţie, pe timp de iarnă!
Pe timp de ger, alimentaţia trebuie să fie şi ea adaptată, iar consumul de băuturi calde trebuie să crească. “Hrana trebuie să fie mai bogată în calorii şi chiar în dulciuri; nu cu mult mai bogată, dar să fie. Este bine să se consume mai multe băuturi calde, cum ar fi ceaiurile, iar seara sunt recomandate băile calde. În niciun caz nu trebuie să consumăm alcool”, menţionează dr Mihai Moisescu. De asemenea, în zilele geroase, locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here