Gunoaie neridicate la Târgu-Jiu! Protest față de restanțieri!

1021
Jpeg

Nu mai încape nicio îndoială în privința faptului că de la 1 octombrie gunoaiele au rămas neridicate în multe cartiere din Târgu-Jiu, așa cum s-a întâmplat în trecut și în alte orașe din țară. Dacă prin celelalte orașe prețul plătit pentru acest serviciu era problema în dispută dintre operatorul de salubritate și autoritățile locale, la noi problema o reprezintă neplata tarifelor acceptate de toată lumea. De la 1 octombrie Polaris M Holding a anunțat că nu mai ridică gunoiul în cartierele cu datorii și exact asta s-a întâmplat. Ieri dimineață, locatarii din zonele respective au trebuit să strâmbe din nas când au trecut pe lângă grămezile de gunoi, mulți dintre ei dând vina pe primarul Marcel Romanescu pentru situația creată. Puțini spre deloc au fost cei care și-au dat seama că problema este la asociațiile de proprietari, ele fiind cele care trebuie să achite facturile lunare pentru ridicarea gunoiului.

“E o mizerie oribilă. De aici pleacă toate bolile, vin câinii și se adună la pungile aruncate, nici nu mai poți să treci. De vină cred că e primarul, că până acum n-a fost așa. Asociațiile? Or fi și ele de vină, dar primarul e de vină. Ar trebui să vină aici și să vadă cine și de ce nu plătește. Poate sunt oameni care plătesc, dar asociația nu dă banii mai departe, nu-i virează, că doar au mai fost cazuri”, a spus un pensionar din zona 9 Mai.
O locatară de aici crede și ea că ar trebui să existe o cale de mijloc pentru ca și cei de bună credință să nu fie afectați de situația respectivă. “Sunt și datorii, evident, că nu pot fi plătite facturile de toată lumea, dar ar trebui făcută o organizare în așa fel încât să nu sufere nici locatarii care nu au datorii. Cred că vineri le-au ridicat ultima dată că de atunci am tot văzut aruncate pe lângă și acum, cum se și încălzește, încep să miroasă rău de tot. E păcat pentru că vin câinii aici, trec copii pe lângă ele, sunt microbi, ceva cred că ar trebui făcut ca să evităm problemele acestea”, a spus femeia.
Mormanele de gunoi sunt însă o bucurie pentru cei care caută în fiecare zi prin tomberoane resturi reciclabile. “Acum avem de unde să găsim, că până acum era mai greu. Veneau, le ridicau la timp și nu apucam să mai luăm mare lucru. Ce să facem, trebuie să găsim și noi PET-uri, că nu avem din ce trăi. Noroc că e grămada mare, a spus unul dintre cei care adună de prin resturile neridicate de la 1 octombrie. Grămada ar putea creşte mult şi bine şi s-ar putea și înmulți în alte cartiere din oraș pentru că dacă problema restanțelor nu e rezolvată în două săptămâni, protestul se va extinde la nivelul întregului oraș. Ion Pătrașcu, șeful punctului de lucru din oraș al Polaris M Holding, spune că afectate vor fi inclusiv asociațiile cu datorii mai mici, chiar dacă asta îi va nemulțumi pe cei care sunt cu plățile la zi. Da, acțiunea va fi extinsă în funcție de modul în care se vor achita banii de către asociațiile de proprietari. Dacă nu se vor achita vom merge cu acțiunea de protest și la asociațiile cu restanțe mai mici. Îmi cer scuze pentru cei care sunt buni platnici și vor fi afectați, dar nu avem altă variantă pentru moment. Sper să găsim o soluție până atunci și conflictul să se încheie cât mai repede”, a spus Pătrașcu. Și primarul Marcel Romanescu speră în rezolvarea problemei într-un timp cât mai scurt. “Am avut două întâlniri cu reprezentanții asociațiilor cu datorii mai mari, cu cei ai societății de salubritate și sper în rezolvarea lucrurilor. Încerc să găsesc soluții pentru reconciliere și reluarea activității în așa fel încât să ieșim din situația de acum”, declară primarul. Protestul celor de la Polaris este unul inedit pentru Târgu- Jiu pentru că municipiul nu a mai avut parte de așa ceva până acum. Amploarea acestuia s-ar putea vedea și mai bine în zilele următoare, când vor fi pline la refuz containerele depozitate sub nivelul solului. Angajații de la salubritate spun că oamenii aruncă deocamdată plasele cu resturi menajere tot ca până acum, fără să știe că nimeni nu mai golește containerele care sunt îngropate în pământ. Astfel, în scurt timp, capacitatea acestor mini-depozite va fi atinsă la maxim și atunci pungile cu mizerii vor rămâne la suprafață, până atunci locuitorii din zonele respective având senzația că ei nu sunt afectați de protestul gunoierilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here