Hortopan apelează la eșalonare ca să plătească amenda judiciară primită, de peste 58.000 de lei! Directorul Muzeului Județean va achita în câțiva ani banii statului

1045

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, a primit o sentință, săptămâna trecută, de la Curtea de Apel Craiova, care îl va arde la buzunar timp de câțiva ani de acum înainte. Totul, deoarece șeful instituției a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească, care îl obliga să comunice unui profesor din municipiu contractul de muncă al lui Gheorghe Calotoiu, colaborator al instituției. Hortopan a declarat, marți, că așteaptă comunicarea sentinței, apoi va cere instanței achitarea amenzii judiciare eșalonat pentru următorii ani.

“Capul face, capul trage!”, așa motivează directorul Muzeului Județean Gorj sentința defavorabilă dată de o instanță a Curții de Apel Craiova pe 17 octombrie 2018. Hortopan a explicat, ieri, amabil și resemnat, pentru Gorjeanul, că va achita amenda, care reprezintă 20% din salariul minim brut pe economie, pe fiecare zi de întârziere, statului român, din momentul în care va primi sentința. “Am salariul 4300 de lei lunar, nu am cum să dau toți banii așa că voi achita eșalonat datoria către stat. Am greșit ce să fac. Capul face, capul trage! Nu vreau să fiu paranoic, astfel că nici nu acuz pe nimeni dintre subalterni că ar fi contribuit la decizia nefavorabilă dată mie de instanță. Din salariu mai am de achitat niște rate la bănci, dar o parte o voi restitui statului. Va dura ceva.. Asta este am primit amenda, o plătesc. Nu mai am ce face”, a declarat Dumitru Hortopan, în exclusivitate, pentru Gorjeanul.

Cum au stat lucrurile
Pentru a înțelege mai bine cum s-a ajuns la această situație incredibilă pentru Gorj, aceasta fiind prima sentință drastică dată de Curtea de Apel Craiova unui șef de instituție din județul nostru pentru o astfel de speță, revenim la cererea care a creat toată situația încâlcită de acum. Mai exact, în decembrie 2017, profesorul doctor Cosmin Vilău s-a adresat Muzeului Județean Gorj cu o cerere pe Legea 544 privind accesul la informații publice prin care solicita contractul încheiat între instituție și Gheorghe Calotoiu, acesta fiind nedumerit de faptul că respectivul salariat era pensionar, iar alte posturi din unitate erau desființate. Cum ar fi, de exemplu, postul de carte veche. Reprezentanții instituției au refuzat însă comunicarea informației, în termenul legal, fapt pentru care au fost acționați în instanța de contencios administrativ. Când au primit citația de la Tribunalul Gorj, muzeul a motivat că nu poate să comunice un asemenea document, întrucât ar conține date personale și drepturi de autor, același lucru comunicându-l și instanței de judecată. Instanța de judecată a emis însă o adresă către muzeu solicitând respectivul document și analizându-l au constatat că acesta nu intră sub incidența Legii 544 și ca atare, au obligat instituția respectivă să comunice documentul solicitat. Tot atunci, instanța a precizat că nu este competentă să sancționeze administrativ sau cu amendă pe reprezentanții muzeului, care refuzau trimiterea către petent a documentului cerut, deși a consemnat că fapta reprezintă abatere disciplinară.

Sentința din 13 februarie, prima victorie
Sentința dată de Tribunalul Gorj pe 13 februarie a rămas definitivă prin nerecurare, muzeul nefăcând recurs, dar nici nu au comunicat contractul solicitantului. Văzând că nu se aplică sentința, reclamantul s-a adresat Consiliului Județean Gorj, considerând situația respectivă penibilă și, totodată, semnalând abaterile disciplinare consemnate în acea hotărâre. Răspunsul primit de CJ Gorj a fost că problema trebuie rezolvată de muzeu, adică instituția trebuia să aplice sentința. Reclamantul, sătul și supărat de atâta așteptare, considerând că este ignorat de instituțiile statului, s-a adresat instanței de executare solicitând executarea silită conform art.24 al Legii Contenciosului Administrativ. Chemați la tribunal, muzeul prin reprezentanții săi nu numai că nu au depus întâmpinare, dar nici nu s-au prezentat la primul termen de judecată, iar instanța a constatat că în cauză nu s-a făcut dovada îndeplinirii obligației prevăzute în sentința din februarie, fapt pentru care au admis cererea reclamantului și au aplicat directorului muzeului județean o “amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și până la îndeplinirea obligației stabilite prin sentința din februarie”. Încheierea finală este dată pe 3 iulie 2018. Din păcate, nici acum muzeul nu are o reacție favorabilă.

Războiul se mută la Curtea de Apel
Ambele părți declară însă recurs. Recurentul reclamant face asta nefiind mulțumit de sentință, întrucât nu s-a aplicat amenda la 30 de zile de la rămânerea definitivă a primei hotărâri, ci doar de la a doua hotărâre, făcând imposibilă aplicarea ei. Muzeul probabil neînțelegând situația creată a făcut recurs, motivând că reclamantul este de rea credință, deoarece ei s-ar fi achitat de obligație mai înainte de a se finaliza primul proces.
Abia în septembrie, cei de la muzeu au înțeles că orice zi de întârziere îi va costa au trimis pe 17 septembrie contractul lui Calotoiu, care releva că respectivul era colaborator al instituției pentru un salariu de 3800 de lei lunar. Pe data de 17 octombrie, sentința Curții de Apel Craiova este defavorabilă, definitiv, directorului Muzeului Județean Gorj, care s-a trezit că are de plătit, fără cale de atac, peste jumătate de miliard vechi statului. “Am vrut să văd care este situația angajării lui Gheorghe Calotoiu la muzeu, în condițiile în care alte posturi din instituție nu au fost scoase la concurs, mă refer, în special, la cel de carte veche. Mai cunosc persoane care, de asemenea, ar fi dorit să se angajeze la muzeu, una chiar cu preocupări și experiență arheologică, dornică să meargă pe șantierele arheologice, dar nu s-a putut. Și totuși, pensionarul Calotoiu are, de câțiva ani de zile, anual, un asemenea contract. Mai mult, am considerat o sfidare refuzul soluționării cererilor mele de către această instituție, care a demonstrat lipsă de transparență, dar și declarații neconforme cu realitatea. Am sesizat de câteva ori reprezentanții Consiliului Județean Gorj de abaterile de legalitate și regularitate aici, iar aceștia au motivat că Muzeul Județean Gorj este o instituție cu o proprie personalitate juridică, declinându-și competența. Nu cred să se întâmple însă și ceva pe cale administrativă cu atât mai mult cu cât <<a lipsi o hotărâre de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept și o obstrucționare a bunei funcționări a justiției(Decizia nr.972/2012 a Curții Constituționale). Mi-am căutat dreptatea”, a spus prof.dr. Cosmin Vilău, care a considerat că ar fi bine să nu solicite și penalități, deși acestea puteau fi între 100-1000 de lei pe fiecare zi de întârziere.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here