Idei de afaceri – mica plantație de bame

1360

Puțin cultivate pe teritoriul României, bamele se numără printre legumele care pot aduce mari satisfacții și câștiguri importante agricultorilor care aleg să înființeze o astfel de cultură. Chiar dacă ocupă un loc modest în consumul zilnic al românilor, cu tendințe de creștere de la un an la altul, bamele sunt cultivate pe teritoriul țării noastre încă din anul 1940, existând chiar o tradiție locală în anumite zone, în condițiile în care nu erau cunoscute în întregime beneficiile consumului acestei legume miraculoase. Bamele sunt deosebit de nutritive și sărace în calorii în același timp, sunt bogate în vitamine și minerale. Consumul lor micșorează nivelul colesterolului și nivelul acidului din bilă, elimină toxinele din organism, combate ateroscleroza, curăță intestinul gros, de asemenea, bamele au caracter antioxidant și antiinflamator. O adevărată farmacie, am putea spune, alături de calități gustative de excepție într-o bucătărie pregătită să preia influențe mediteraneene, europene și asiatice. Există mai multe soiuri de bame, cu dimensiuni apropiate, dar care se deosebesc prin culoare. Păstaia bamei poate fi verde, galbenă sau roșiatică, iar cele mai cunoscute soiuri pe teritoriul țării noastre sunt Clemson Spineless și Burgundy. Bamele se seamănă începând cu luna mai, atunci când nu mai există pericolul de îngheț, iar temperaturile ating 200 C, fiind mari iubitoare de apă și căldură. Terenurile agricole ale Gorjului, în special acolo unde se practică grădinăritul, sunt potrivite înființării unor plantații de bame. Legumele sunt rezistente la secetă, însă pentru o dezvoltare normală, necesită irigare corespunzătoare; fără apă, planta nu rodește. Bamele se seamănă pe biloane, în rânduri duble, la 30-40 cm. între rânduri și 40-50 cm. între plante pe rând. Pentru înființarea unui hectar de plantație sunt necesare 10-12 kg. de sămânță, la un preț de 500 lei/kg. Pentru recoltele viitoare, poate fi utilizată sămânță din recolta proprie. Pe lângă cheltuielile cu sămânța de circa 6000 de lei, adăugăm cheltuielile generate de plantare, întreținere, irigare și recoltare, însumând în jur de 5000 de lei. Recoltarea se face din iulie și până în octombrie, cu o producție medie de 5 tone la hectar. Cheltuielile generate de înființarea unui hectar cultivat cu bame se ridică la un total aproximativ de 12000 de lei. Desfacerea producției de bame nu constituie o problemă atât timp cât numărul producătorilor este restrâns, solicitanții miraculoasei legume fiind din ce în ce mai mulți, la fel ca și numărul consumatorilor. Un kilogram de bame proaspete se vinde cu 30 de lei, iar întreaga recoltă anuală, cu 150000 de lei. În buzunarul inspiratului grădinar gorjean care a decis să se alinieze la ultimele cerințe ale pieței legumelor din țară, după plata sămânței, a lucrărilor și a obligațiilor legale, vor rămâne cca. 90000 de lei, sumă deloc neglijabilă pentru un investitor care a avut curaj să își practice meseria și altfel decât a făcut-o până acum.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here