Impozitarea pensiilor ar aduce mai mulţi bani decât reducerea lor cu 15%

314

bancomat-batranDacă ar impozita toate pensiile, statul ar încasa, lunar, 600 de milioane de lei, de zece ori mai mult decât în prezent. Diminuarea pensiilor cu 15% ar fi adus la buget cu 13,5 milioane de lei mai puţin.

Impozitarea tuturor pensiilor cu 16% – procent aplicat la toată valoarea pensiei-, ar aduce la bugetul de stat 600 de milioane de lei (150 de milioane de euro), lunar.Această sumă ar depăşi cu 13,5 milioane de lei suma care s-ar fi încasat dacă s-ar fi redus cu 15 procente pensiile de peste 350 de lei, păstrându-se actualul sistem de impozitare. În acest moment, statul încasează circa 60 de milioane de lei (15 milioane de euro), lunar, din impozitarea cu 16 procente a pensiilor mai mari de 1.000 de lei, respectiv a diferenţei dintre pensia individuală şi suma de 1.000 de lei, neimpozabilă.

Explicaţia acestei situaţii este simplă: marea majoritate a pensionarilor au pensii mici – sub 1.000 de lei. Mai concret: nici măcar un milion dintre cei 5,5 milioane de pensionari nu primesc, lunar, peste 1. 000 de lei. Iar grosul (79,5%) celor cu pensii “nesimţite”, de peste 1.000 de lei, nu încasează mai mult de 1.500 de lei. Dacă ar fi trecut de Curtea Constituţională, articolul de lege care prevedea reducerea pensiilor mai mari de 350 de lei, cu 15%, ar fi adus la bugetul de stat, suplimentar, 526,5 milioane de lei lunar. Dacă adăugăm cele 60 de milioane încasate din impozitarea pensiilor mai mari de 1.000 de lei, rezultatul final ar fi fost 586,5 milioane de lei – economii la plata pensiilor, cu 13,5 milioane mai puţin decât s-ar încasa din impozitarea tuturor pensiilor. În aceste condiţii, este evident că impozitarea ar rezolva, cel puţin temporar, problema neconstituţionalităţii tăierii pensiilor. Impozitarea pensiilor a fost, deja, declarată constituţională, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 173 din 23 mai 2001. Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de impozitare a tuturor pensiilor are o importantă susţinere în interiorul Guvernului. Luni, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că Guvernul analizează revenirea la TVA de 19% şi impozitarea pensiilor. “Facem o analiză în Guvern să vedem datele financiare cu Ministerul de Finanţe şi vă spunem care sunt rezultatele”, a precizat Şeitan.

Traian Băsescu a declarat, la TVR, că este un adversar al creşterii TVA, menţionând că soluţia cea mai bună este scăderea cheltuielilor publice. El a susţinut că premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, să-şi asume, prin OUG, impozitarea pensiilor ca alternativă la creşterea TVA. Premierul Emil Boc a declarat că Taxa pe Valoarea Adăugată poate fi scăzută numai dacă vor fi găsite măsurile necesare acoperirii veniturilor aduse de aceasta la bugetul de stat, iar respectivele măsuri vor fi acceptate de Parlament.

Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here