În atenţia Ministerului Sănătăţii – Vreau să nasc în oraşul meu!

623
ginecologieAr fi dorinţa tuturor femeilor din Târgu-Jiu… Din păcate, lucrurile nu stau deloc aşa… A devenit o modă ca viitoarele mămici să fugă cât văd cu ochii la sute de km depărtare de secţiile de ginecologie şi maternitate din Târgu-Jiu, cel mai adesea la Craiova sau Bucureşti. O dată, pentru a se afla sub supravegherea unui medic „de încredere” pe timpul sarcinii, dar şi pentru a naşte „în siguranţă”.

Atunci, în loc să naştem, se nasc cu nedumerire întrebări: „Pentru cine menţinem funcţionarea acestor secţii?” Doar pentru femeile din satele din judeţ, care trebuie să nască la oraş, la Târgu-Jiu? Până şi personalul medical alege varianta exilării.. .???!!! Mare nedumerire…

De ce atâta lipsă de încredere în medicii şi asistentele spitalului oraşului nostru?
Numai statisticile anului trecut întocmite în urma articolelor scrise în presa vremii arată foarte multe nereguli şi un număr foarte mare de morţi în rândul nou-născuţilor (ne întrebăm câte cazuri or fi fost ascunse?). Şi mai groaznic este că nu se ia nicio măsură! Probabil că dacă una, două persoane ar fi concediate, ar coborî personalul medical cu picioarele pe pământ. Sau poate nu interesează acest capitol, atâta vreme cât lucrează şi la stat, şi au şi cabinete particulare. Spitalul de stat este de umplutură, doar vine salariul de la stat-ul degeaba. . .
Iar poveştile de dată recentă, care circulă despre pacientele secţiilor menţionate ne îngrozesc! Este şocant să afli cum o pacientă naşte în pat, pentru că asistentele dau din umeri, spunând: „Nu am ce să-ţi fac”, şi aceasta rămâne a nimănui în salon. Sau cum o alta se află pe capră să nască, ieşise copilul pe jumătate şi nimeni nu era pe lângă ea, şi nimeni nu se grăbea să îi sprijine nou-născutul.
Disperată, femeia s-a ridicat singură să îşi sprijine copilul, până când cineva s-a sinchisit alene să îşi facă datoria. O altă pacientă, însărcinată în cinci luni, nu îşi mai simţea mişcând copilul în pântec, dar după ce a anunţat personalul medical, a mai aşteptat o săptămână până s-au hotărât să o opereze şi asta după ce s-a declanşat hemoragia. Sunt mai mulţi copii morţi la naştere acum, decât înainte de anii 1990, când legislaţia nu permitea nici măcar avorturile? Ne-am înmulţit atât de mult, încât numai cine poate scapă? Sau suntem victimele unei campanii de exterminare?…
Sunt convinsă că sunt în asentimentul tuturor femeilor când susţin că este imperios necesar ca personalul medical al acestor secţii să se dedice muncii pentru care a depus jurământul când a ales această carieră; să se ridice profesional la înălţimea standardelor impuse de actuala societate! În prezent, manifestă un total dezinteres faţă de pacienţi şi lipsă de respect faţă de oameni. Prin asta nu arată decât că sunt needucaţi…. arată că au lipsit de la lecţia bunelor maniere şi de la cea în care s-au învăţat pronumele de politeţe… ar fi cazul să priceapă că nu sunt, aşa cum se cred ei, buricul pământului, ci sunt tot oameni, la fel ca şi pacienţii care mai aleg să calce pragul spitalului în cauză.
Nimeni nu are dreptul să vorbească necuviincios cu alte persoane, fie ele de culoare sau de la ţară. Iar dacă se întâmplă aşa, tot personalul medical se dovedeşte necioplit… Lipsa de respect faţă de pacienţi afectează confortul psihic al acestora, iar bunul-simţ nu se poate nici cumpăra, nici vinde.
Şi cu un animal, dacă ne comportăm frumos, răspunde ca atare. Dacă ne comportăm urât, muşcă, zgârie… Parcă noi eram o specie evoluată?! Sau, poate, ne-am înşelat…
Mita este parte a corupţiei! Sunt femei care se plâng că au îndesat buzunarele celor care trebuiau să aibă grijă de ele şi tot nu le-au băgat în seamă. Foarte rău faceţi, doamnelor şi domnilor, şi aceia care daţi, şi aceia care primiţi mită! Fraţilor, nu vi se face părul măciucă? Sunteţi chiar aşa de disperaţi după bani, încât aţi pierdut orice urmă de umanitate?
Ca ultimă soluţie (radicală), dacă în Târgu-Jiu nu se doreşte un comportament civilizat, dacă nu se reuşeşte ridicarea la standardele profesionale de care este nevoie, există şi posibilitatea desfiinţării acestor secţii, că nu este aşa greu în ziua de azi să ajungi la Craiova sau Bucureşti. Ca să nu mai vorbim de confidenţialitatea medic-pacient…
Poate măcar de teama pierderii locului de muncă se vor îndrepta lucrurile, dacă propria conştiinţă nu există…Şi spaţiul poate fi folosit pentru altă secţie… mai cu bun-simţ…
Ar fi interesantă o statistică publicată de primăriile judetului Gorj, care să ne arate câţi copii gorjeni se nasc pe alte meleaguri…
Sofia Crăciun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here