În Bulgaria se poate, la noi nici pe jumătate!

370

foto predo 2Deplângeam cândva erorile politicilor economice din România, de după ’90. În comparaţie cu Bulgaria şi Ungaria, unde agricultura pe mari suprafeţe n-a fost desfiinţată.

La vecinii noştri amintiţi, formele asociative dinainte de ‘89 au fost transformate în societăţi cooperatiste, pe acţiuni. Nu s-au furat sedii, nu s-au omorât oamenii pentru pământ, nu s-a făcut dispărută baza materială, aceea care exista, de la nici unele dintre ele. Inclusiv de la Agromec-uri, adică de la fostele SMT-uri.

Mai zilele trecute, priceputul inginer agronom Geo Vâlcu, care se cam pricepe la agricultură şi horticultură, a revenit de la Sofia. Acolo unde-i lucrează unul dintre copii, împreună cu fiica domnului Geo. La dus şi la întors a reuşit să vadă, prin comparaţie, diferenţele de mentalitate şi din realitate între agriculturile celor două ţări. A călătorit la volanul Daciei sale. Încolo, a trecut pe la Bechet, iar la revenire pe la Giurgiu. Pe fostul „Pod al Prieteniei”. Dacă în România există sute de hectare de pământ pârloagă, la bulgari se ară şi ultima palmă de pământ. Başca faptul că inginerul Geo Vâlcu, la revenire, a călătorit duminica. Inclusiv duminica după amiaza, la bulgari, tractoarele se aflau pe brazdă. Ca la noi înainte de ‘89. Şi mă-ntreba: „Să ne mai mirăm că la ei, litrul de ulei costă 4 lei, în bani româneşti, iar kilogramul de cartofi doar 0,80 lei?”

În schimb, în România, Parlamentul chiuleşte. Fiind cică în blocaj. Din pricina mironosiţei Roberta Anastase, fosta Miss România, căţărată în jilţul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care cere micşorarea diurnei parlamentarilor absenţi ori a indemnizaţiei de şedinţă cu 21%. În Bulgaria, întâlnirile oficiale ale şefului statului au loc în cadru oficial. La noi, preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe omologul său sirian, aflat în vizită la Bucureşti, să ia masa la restaurant. Adică la cârciumă. Îmi aduc aminte că, pe vremuri, preşedintele de atunci al României, Nicolae Ceauşescu, i-a mijlocit confratelui său Bulent Ecevit, preşedintele Turciei, o vizită la Târgu-Jiu. Ce-i drept, Bulent Ecevit era un admirator şi-l cunoscuse personal, la Paris, pe Brâncuşi. Vorba poetului şi publicistului Lucian Avramescu, exprimată în Jurnalul Naţional: „Să ne mirăm că şeful statului, care se dă toată ziua pe cer cu elicopterul, îşi invită confratele sirian nu să vadă tripticul brâncuşian de la Târgu-Jiu, lucrări unice ale celui mai mare şi cunoscut sculptor modern al lumii, ci la cârciumă?”

Să mai adăugăm niscaiva pilde de pe la bulgari, întrucât avem ce învăţa şi de la ei. Primul ministru, Emil Boc, aghiotantul Băsescului, în loc să taie sporurile, indemnizaţiile, pe al 13-lea salariu, dar nu pe cel de bază, la tăiat la bugetari exact pe acesta cu 25%! În Bulgaria, ţară cu guvern ce gândeşte cu propriul cap, nu cu al lui Traian Băsescu, după ce iese din cârciumă, ori scrie legi după dictarea FMI, ei bine, în Bulgaria, salariile au fost îngheţate.

Şi cum să nu-i dăm dreptate analistului economic Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată care susţine, conform AGERPRES, că: „Jumătate din scăderea economiei româneşti este cauzată de tăierea salariilor bugetare!” De cele 25% procente este vorba.

Oare de ce nu vrea Emil Boc să învăţăm din greşelile noastre? S-o mai lua mult timp după cum îl taie capul pe preşedintele Traian Băsescu?

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here