În lunile de iarnă, Salvamontiștii gorjeni au intervenit la peste 150 de solicitări

612

Raportul de activitate Salvamont pentru  sezonul de iarnă 2015/2016 indică un grad de răspuns la solicitări de 100% pentru salvamontiștii gorjeni. Ei au participat la 154 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, dintre acestea 19 cazuri fiind predate, pentru transport la unităţile medicale specializate, serviciilor de ambulanţă sau SMURD, iar opt cazuri fiind transportate la spital direct cu ambulanţa Salvamont Gorj.

Consiliul Serviciilor Publice Salvamont a centralizat activitatea salvamontiştilor români pe întreg sezonul de iarnă 2015/2016, a celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România, perioadă în care serviciile salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 350 – 600 de salvamontişti, zilnic, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, pe traseele turistice alpine şi în punctele medicale şi de intervenţie ale posturilor şi bazelor salvamont. În această perioadă, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 3.135 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, dintre acestea, 2.014 intervenţii pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.121 acţiuni înregistrându-se în zona alpină şi o acţiune de salvare în mediul subteran speologic. Dintre acestea, 804 cazuri au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, terestre sau aero, pentru transport către unităţile medicale specializate. „Este un număr destul de mare de intervenţii salvamont înregistrat pentru această perioadă de referinţă chiar dacă lipsa zăpezii a dus la nefuncţionarea sau închiderea prematură a multor domenii schiabile. Analiza realizată de salvatorii montani pentru această situaţie a identificat ca factori negativi de influenţă , gradul mare de afluire şi încărcare turistică către zonele care au existat condiţii de practicare a sporturilor de iarnă, calitatea şi stratul foarte mic al zăpezii de pe pârtii”, confirmă Sabin Cornoiu, președinte CNSPS.
De asemenea, au fost realizate peste 16.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană. În perioada de referinţă prin Dispeceratul Naţional Salvamont au fost primite şi redirecţionate către echipele salvamont din ţară un număr de 927 apeluri de urgenţă şi un număr de 1.590 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

Activitate exemplară la Salvamont Gorj
Pe parcursul sezonului rece 2015-2016, în judeţul nostru, salvamontiştii gorjeni au avut un grad de răspuns de 100% la solicitări, intervenind într-un număr de 154 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, dintre acestea 19 cazuri fiind predate, pentru transport la unităţile medicale specializate, serviciilor de ambulanţă sau SMURD, iar opt cazuri fiind transportate la spital direct cu ambulanţa Salvamont Gorj.

Activități de pregătire și formare
Pentru pregătirea şi formarea salvatorilor montani au fost organizate în cadrul Centrului Naţional Salvamont din zona Padina, masivul Bucegi, două şcoli naţionale salvamont pentru începători şi avansaţi cu un număr total de 74 participanţi şi un stagiu naţional de formare al unităţilor canine pentru intervenţia la avalanşă cu șase echipaje de intervenţie mixtă, câine şi salvator montan.
Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră cu drepturi depline în Comitetul Internaţional de salvare Alpina (CISA-IKAR) şi în Federaţia Internaţională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaţionale ce reglementează activitatea de salvare montană şi cea de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here