În Motru, Restricţii la apa de băut

487

DSC00114După intrarea municipiului Motru în componenţa operatorului judeţean de furnizare a apei potabile, SC APAREGIO SA, preţul apei potabile şi al canalizării în această localitate a crescut exponenţial.

În cadrul asociaţiilor de proprietari, acolo unde locatarii plătesc factura la utilităţi banii se strâng într-un singur cont, deşi furnizorii de utilităţi au operatori individuali. Încurcăturile generate de neplata cronică a facturilor de întreţinere sunt reglate în funcţie de situaţia la zi de către administratori. Aceştia, care nu au contract de încasare a veniturilor şi repartizează bruma pe care o strâng către operatorii cei mai apropiaţi, APAREGIO rămânând până la urmă defavorizată.

Pentru a-şi aduna banii din care APAREGIO trebuie să plătească toată cantitatea de apă extrasă din subsolul patriei şi distribuită în reţelele de apă potabilă, trebuie luate măsuri de forţare a consumatorilor, conducerea APAREGIO dispunând oprirea furnizării apei potabile. 90% dintre motreni au apometre, la fel ca toate instituţiile din oraş. Cu toate acestea, calitatea apei potabile nu s-a îmbunătăţit, iar constrâgerile nu fac altceva decât să oblige administraţia publică să ia o măsură corectă, aceea a separării facturilor de întreţinere, pentru fiecare utilitate în parte.

Trebuie spus faptul că în multe asociaţii se impune o auditare a exerciţiului contabil la zi, pentru că facturile s-au aplicat în mod aleatoriu, încălcându-se disciplina financiară. Acest lucru nu poate fi comandat de către primărie, ci doar de asociaţiile de proprietari. Cum, însă, în Motru populaţia autohtonă nu mai este în totalitate acasă şi în continuă migraţia după locuri de muncă prin Europa este foarte puţin probabil ca printr-o măsură intenpestivă, cum este oprirea apei la Blocul nr.5, blocul primarului Dorin Hanu, să nu fie decât o acţiune de încunoştiinţare a motrenilor în legătură cu soarta datoriilor pentru apă. Oricum, în municipiul Motru există o reţea de cişmele aflate mereu în apropiere şi suficientă populaţie neocupată, care să poată să stea cu găleata la rând. Aici apare şi un avantaj în plus pentru cetăţean: nu plăteşte apa pe care o consumă.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here