În perioada de încercare – Fostul primar de Peștișani, iar, cu dosar penal pentru corupție

680

Pavel Florin, fostul primar de Peștișani, are un nou dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Acesta este acuzat, iar, pentru comiterea unor fapte de corupție, petrecute în timpul celor trei mandate de edil al localității. Mai exact, primarul este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals de către un septuagenar din comuna Peștișani, sat Frâncești, pe motiv că l-ar fi deposedat pe acesta și pe familia sa de o suprafață de 675 de mp de teren, pe care apoi o persoană cunoscută în comunitate, care a achiziționat parcela respectivă, și-a construit o vilă. Inițial, procurorii i-au dat NUP lui Pavel, dar Ion I. Isac a atacat ordonanța procurorului în instanță.

Fostul primar de Peștișani, Florin Pavel, cel care a condus localitatea în perioada 2004-2016, condamnat, anul trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 6 ani de zile, pentru fapte de corupție, nu scapă de problemele cu legea. Pavel, deși nu ar trebui să aibă vreo abatere până în 2022 pentru a nu-și ispăși pedeapsa de 3 ani după gratii, s-a ales cu alte plângeri penale și după ce nu a mai fost edil, el fiind acuzat, acum, tot de fapte comise în perioada mandatelor sale succesive. Este și cazul unui localnic de la Frâncești, persoana de 78 de ani reclamându-l pe Pavel pentru că în perioada anilor 2005-2006-2008 ar fi pus în posesie, cu ajutorul Comisiei Locale de Fond Funciar, o altă persoană din localitate, decât proprietarul de drept al terenului.

Proprietar, cu hotărâre definitivă la purtător
“Deși eu aveam la acel moment o hotărâre definitivă și irevocabilă privind și suprafața de teren de 675 de mp în intravilan, dar și alte terenuri agricole și forestiere, primarul de atunci, Florin Pavel, nu ia în considerare documentul. Mai mult, deși era obligat să mă pună în posesia terenurilor revendicate în instanță, primarul și comisia îmi fac măsurători, au întocmit procese-verbale fără ca eu să particip la redactarea acestora, și în final oferă titlul de proprietate altor persoane. Modul în care se procedează este unul infracțional, mie scoțându-mi-se acte importante din dosarul prin care solicitam terenurile familiei mele, motiv pentru care am început un conflict cu cei pe care am considerat că se fac vinovați de aceste fapte de corupție”, a declarat Ion I. Isac.
Omul a aflat însă, pe parcursul anchetei sale proprii, că și Comisia Județeană de Fond Funciar a fost indusă în eroare de membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Peștișani, și a eliberat o hotărâre prin care terenurile cetățeanului din Frâncești au ajuns la diverse persoane din localitate.

Lovit cu piatra în piept
“Petre și Lucsița Popescu, din Frâncești, ajung astfel proprietari ai terenului intravilan de 675 de mp, pe care îl vând unei alte persoane, chiar dacă eu i-am anunțat că există un litigiu în legătură cu acest teren care îmi aparține. Terenul ajunge la Florin Sprîncenatu, care deși l-am anunțat că sunt probleme cu parcela cumpărată de el de la verișorii Popescu și am anunțat la Primăria Peștișani să nu i se elibereze autorizație de construcție, nimeni nu m-a luat în calcul, iar noul proprietar al terenului meu și-a ridicat acolo o vilă și s-a extins chiar și pe restul terenului îngrădindu-l și distrugându-mi culturile. Asta se întâmpla în perioada 2013-2014”, a mai spus cetățeanul din Frâncești, povestind că a ajuns să fie chiar și agresat de familia Sprîncenatu.
“Fiul proprietarului m-a lovit atunci cu o piatră în piept, iar instanța l-a amendat cu 500 de lei. Relația mea cu acest proprietar este, din acest motiv, rece și inexistentă. Motiv pentru care am început să îmi caut dreptatea la procurori, reclamându-i pe cei vinovați. Astfel, în 2016 m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu o plângere penală împotriva fostului primar Pavel, dar și împotriva Comisiei Locale de Fond Funciar, din perioada în care mi s-a comis nedreptatea”, a mai spus Isac, care a ajuns și la DNA Craiova cu o plângere similară, documentul fiind trimis însă la unitatea de parchet din municipiu.

Un prim NUP!
În vara lui 2017, reclamantul primește acasă răspunsul de la Parchetul Târgu-Jiu prin care este anunțat că, dosarul penal creat în urma reclamației sale a primit o neîncepere a urmăririi penale. Drept urmare cetățeanul a contestat ordonanța procurorului, solicitând reluarea cercetărilor în acest caz, cu atât mai mult cu cât Florin Pavel este condamnat pentru fapte similare petrecute în activitatea de serviciu. “Sper să primesc un răspuns favorabil și să mi se facă dreptate chiar și după mai bine de un deceniu de când încerc să demonstrez tuturor că familia mea este proprietara acelei parcele de teren deținută acum de Sprîncenatu”, a mai spus Isac. Acesta de altfel a cerut, în 2015, Prefecturii Gorj să trimită Corpul de Control al prefectului la Primăria Peștișani pentru a verifica cum s-a falsificat documentele care au stat la baza HCJ 4988 din 21.03.2008.
Prefectul de atunci, Alin Văcaru i-a comunicat reclamantului că problema pe care o are este de competența instanței de judecată.

Povestea terenului în litigiu
Terenul în litigiu a fost moștenit de soția lui Ion I. Isac, Polina, de la adoptatorii săi, terenul având 9 m lățime la stradă și o lungime de 285 de m. Deoarece în perioada colectivizării terenul ajunge la CAP, Polina încearcă în 1991 să redobândească suprafața moștenită. Deși face cerere de reconstituire a dreptului de proprietate aceasta nu primește titlu pe terenul în cauză, ci alte rude de-ale acesteia, adică verișorii Popescu.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here