În primul trimestru, 70 de cazuri de rujeolă, confirmate în Gorj

591

Până la sfârşitul săptămânii trecute, în România au fost confirmate 6.434 de cazuri de rujeolă în 40 de judeţe. În Gorj, în trimestrul I al anului 2017 au fost confirmate 70 de cazuri, în contextul în care pe întreg parcursul anului trecut au fost doar şase astfel de cazuri.

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului.
La nivelul ţării, în ultimele luni, mii de cazuri au fost confirmate. În Gorj, în primele trei luni ale acestui an au fost confirmate 70 cazuri de rujeolă, în timp ce pe parcursul anului trecut au fost înregistrate doar şase cazuri.

Rujeola, o boală extrem de contagioasă
Rujeola se răspândește prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Transmiterea indirectă, prin contactul cu diferite obiecte contaminate, este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă. O veste bună în legătură cu virusul rujeolic este că acesta are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe, precum și o sensibilitate deosebită la solvenți organici (soluții de curățare), căldură și ultraviolete.
Intrarea în contact cu virusul rujeolic duce aproape automat la îmbolnăvire. Acest „succes” se datorează mai ales celor 2-4 zile de contagiozitate de dinaintea apariției simptomelor, în care gazda virusului îl distribuie fără ca și cineva să bănuiască. Următoarele 5-7 zile de după apariția erupției au o contribuție mai mică la acest capitol, bolnavul fiind, de regulă, izolat la domiciliu în această perioadă. Cât privește grupul de vârstă cel mai frecvent afectat, ei bine, înainte de introducerea vaccinării antirujeolă la scară națională, acesta era format de copii de până în 8-9 ani, cu vârf de incidență între 2 și 5 ani.
Specialiştii spun că trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții, iar singura metodă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here