În sat la Aninoasa

657

Motto:
În sat la Aninoasa
Era o horă mare
O horă preafrumoasă
În zi de sărbătoare.
Ilie Stănescu, 1878

Așezată pe cursul inferior al Gilortului, la 25 kilometri de Târgu-Cărbunești și 25 kilometri de Filiași, Aninoasa este astăzi una dintre cele mai frumoase și superbe localități.
Istoria acestei localități se pierde în negura vremurilor, din perioada neoliticului.
Venind mai încoace, urme ale locuirii dacice au lăsat nenumărate dovezi arheologice, printre care și tezaurul dacic de la Aninoasa.
Dar un salt important se produce atunci când, la 1600, un ban din oastea lui Mihai Viteazul, ce-l însoțea pe acesta pe Valea Gilortului și apoi prin pasul Vâlcan, respectiv banul Cornea, îi place zona și se așează la Aninoasa, în punctul Gorgan. Aici întemeiază o frumoasă proprietate. Aduce la curte țărani din gura Aninoșiței, cultivă o întinsă suprafață din lunca Gilortului și împrejurimi.
La 1650 ridică la curte o frumoasă bisericuță de lemn.
La 1796 bisericuța este pictată de 20, un pictor autohton din Costești (fosta comună Groșerea), astăzi Aninoasa.
Am găsit 10 icoane pictate de acest pictor, din bisericuța de la Aninoasa, păstrate într-o colecție muzeală de prestigiu.
Opera acestui pictor este vastă: Turburea, Negomir, Artanu, Ursoaia, Curtișoara, Pojogeni, Ciuperceni (Văianu), Mirosloveni, Drăguțești, Turcinești, dar mai ales la Mănăstirea dintr-un lemn și schitul Topolnița, Roșia de Amaradia și Roșia Jiu.
Dar venind mai încoace, în zilele noastre, această nobilă preocupare este îmbrățișată și de alți pictori cu pregătire și talent.
Mă voi rezuma a aminti aici pe fiul preotului Dumitrescu (tot din Costești), precum și pe Cristi Jianu din Aninoasa, nepotul Smarandei din finalul Cântecului „În sat la Aninoasa”, o parte a lucrărilor sale putând fi văzute în pridvorul Stăreției Sfintei Mănăstiri Lainici.
Dar iată că din negura anonimatului iese un alt aninoșan, pe numele său Dan Popovici. Având studii de specialitate, Liceul de Arte Târgu-Jiu și Școala Populară de Artă, cursuri de pictură teologică, îl regăsim cu talent și dăruire la renovarea bisericii de zid din Aninoasa, realizând fresce de mare valoare.
L-am întâlnit zilele acestea, cuprins de o captivă și valoroasă preocupare: aceea de a recondiționa și pregăti acele „STELE” cu care câte 4 copii merg pe la casele sătenilor, vestind Nașterea Mântuitorului în noaptea de 24 spre 25 decembrie.
Așadar, urăm un călduros „Crăciun Fericit” aninoșenilor mei dragi, tuturor creștinilor, să fim mai buni, mai iertători și mai apropiați de Dumnezeu și de tot ce-i sfânt.
La mulți ani!
Publicist, Avram Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here