Încă 15 posturi de asistent maternal profesionist, în Gorj

1207

La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj sunt previzionate 160 de posturi de asistent maternal profesionist (AMP). La ora actuală, sunt ocupate 142 de posturi de AMP, 135 de asistenţi fiind activi. Aceştia au în îngrijire 211 copii. Conducerea DGASPC Gorj a demarat procedurile pentru înființarea a încă 15 posturi de AMP, fiind depuse 35 de dosare.

 

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să adreseze o cerere de evaluare a capacităţii sale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Solicitarea va menţiona în mod obligatoriu numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de vârstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap sau dizabilităţi, infectaţi HIV sau bolnavi SIDA. Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist. DGASPC Gorj înființează încă 15 posturi de AMP. “Suntem într-un proces de evaluare pentru înființarea a 15 posturi de asistent maternal profesionist. S-au depus 35 de dosare. În această perioadă, angajații de la Serviciul de Asistență Maternală se deplasează pe teren la domiciliul solicitanților pentru a se face o evaluare atât din punct de vedere material, cât și pentru îndeplinirea garanțiilor morale. După aceea urmează o examinare în cadrul Direcției, probă scrisă și probă de interviu; coroborat și cu această evaluare, se vor alege din cei 35 de candidați 15. Peste vreo două luni își vor începe activitatea. Avem asistenți maternali și cu 3-4 copii. Era nevoie urgentă de noi asistenți maternali. Chiar pe viitor se impune suplimentarea acestora”, a declarat Laurențiu Diaconescu, directorul general adjunct al DGASPC Gorj. Cât privește beneficiile unui asistent maternal profesionist, Diaconescu spune că acesta “este angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu contract individual de muncă; lucrează la domiciliu și, pe lângă salariu, beneficiază de o indemnizație de hrană și îmbrăcăminte pentru copii. În funcție de numărul de copii, beneficiază și de un spor la salariul de bază, care este în jur de 1800-2000 de lei”. La ora actuală, sunt ocupate 142 de posturi de asistenţi maternali profesionişti, 135 de asistenţi fiind activi şi îngrijind 211 copii.

Atribuţiile asistentului maternal profesionist
Asistentul maternal profesionist are următoarele obligaţii privind copiii primiţi în plasament sau încredinţaţi: a) să asigure creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase fizice, psihice, intelectuale şi afective ale acestora; b) să asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalţi membri ai familiei; c) să asigure integrarea copiilor în viaţa socială; d) să contribuie la pregătirea reintegrării copiilor în familia lor naturală sau la integrarea acestora în familia adoptivă, după caz; e) să permită specialiştilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau organismului privat autorizat supravegherea activităţii sale profesionale şi evaluarea evoluţiei copiilor; f) să asigure continuitatea activităţii desfăşurate şi în perioada efectuării concediului legal de odihnă, cu excepţia cazului în care separarea de copiii plasaţi sau încredinţaţi pentru această perioadă este autorizată de către angajator; g) să păstreze confidenţialitatea informaţiilor pe care le primeşte cu privire la copii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here