Includerea forţată în ADIA şi citirea contoarelor de la distanţă, pe ordinea Comisiei de Dialog Social

521

Ieri, la sediul Palatului Administrativ din Târgu-Jiu, a avut loc şedinţa lunară a Comisiei de Dialog Social, unde pe ordinea de zi a fost activitatea operatorului judeţean apă-canal Aparegio Gorj. Nu doar situaţia economică a societăţii a fost prezentată, ci au fost ridicate probleme cu privire la contorizarea individuală ori includerea unor localităţi în ADIA fără acceptul Consiliilor Locale.

Contorizarea individuală continuă la nivelul municipiului Târgu-Jiu, conducerea Aparegio Gorj promiţând montarea unor contori de citire la distanţă pe apometrele din interiorul apartamentelor. De altfel, conducerii societăţii i s-a cerut subvenţionarea lucrărilor de contorizare. “Militez pentru scoaterea contoarului de apă pe casa scărilor aşa cum este scos cel de gaze ori cel de energie electrică. Majoritatea proprietarilor, în special pensionarii, nu doresc să plătească contravaloarea lucrărilor de scoatere a contoarelor de apă pe casa scărilor şi pentru a limita în perspectivă datoriile şi nedeclararea corectă a proprietarilor a consumului de apă, poate găsim o soluţie pe fonduri europene, pentru a determina şi a convinge proprietarii cu această co-finanţare. Poate găsim o soluţie de a cofinanţa aceste lucrări de scoatere a contoarelor de apă pe casa scărilor pentru că atunci putem vedea consumul de apă şi dacă nu plăteşte, se poate tăia şi acţiona”, a susţinut Marius Vlaicu, membru al Comisiei Judeţene de Dialog Social. În replică, directorul general al Aparegio Gorj, Traian Pătrăşcoiu, spune că va fi un proiect experimental de montare a unor contori cu citire la distanţă pe câteva scări de bloc din municipiul Târgu-Jiu: “Avem o mie de apartamente contorizate la această dată, însă între timp a apărut soluţia citirii de la distanţă. O să încercăm ca pe contorii din interiorul apartamentului să punem aceşti noi contori. Preţul lor este mai mare, dar vom încerca să-l suportăm noi şi a venit săptămâna trecută o firmă ce are astfel de contori cu citire de la distanţă şi astfel nu se mai pot păcăli nici consumatorii şi nici noi, furnizorul de apă. Vom încerca cu două-trei scări, experimental, să facem acest lucru”.

Oraşul Rovinari ia distanţă de ADIA
Deşi de câţiva ani, atât conducerea Aparegio, cât şi echipele ADIA Gorj, au încercat includerea în ADIA a oraşului Rovinari pentru derularea unor proiecte cu finanţare europene şi, efectiv, furnizarea unei ape potabile pentru cetăţenii din oraş, administraţia locală pare că nu doreşte acest lucru, un impediment fiind creşterea tarifelor de furnizare a apei. Problema este una veche, însă readusă în discuţie în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei de Dialog Social. “Unii merg independent şi nu vor să contabilizeze sursele individuale. Cei de la Mediu trebuie să se sesizeze pentru că otrăvim 80% din populaţia din Gorj. Nu este corect ca anumite localităţi să stea în afara structurii Aparegio doar de dragul de a sta şi oferă apă industrială la robinet. Domnule prefect, v-aş propune ca oamenii politici şi parlamentarii de Gorj să ia măsuri şi aş zice să fie o chestiune unitară, ca aceia care sunt de rea credinţă şi vor să facă ei alimentarea cu apă şi să stea separaţi, să nu obţină fonduri europene, este o mare greşeală”, a declarat sindicalistul Constantin Creţan.
Şeful Aparegio Gorj spune că în acest sens discuţiile au fost de multe ori reluate cu administraţia din Rovinari şi că, cel mai bine, ar fi modificarea legislaţiei: “Localitatea Rovinari a fost cuprinsă în Masterplanul din 2008 şi nu a aderat la ADIA şi am ţinut ca membrii Consiliului Local să ne dea un răspuns ferm. Acela a fost că nu vor merge în operatorul nostru şi nici în cel de la Dolj, astfel că vor rămâne singuri. Nu ştiu dacă vor putea face potabilizarea apei, pentru că Isvarna chiar dacă le dă apă, ei au obligaţia să-şi facă potabilizarea sau operatorul Aparegio. Este obligat cel care trece cu conducta pe acolo să furnizeze apă tuturor localităţilor, însă teritoriul judeţului Gorj presupune ADIA Gorj. Activitatea asta presupune alimentare cu apă, reţele de canalizare şi staţie de epurare. Astea se pot face aici în regiunea noastră. Nu ştiu ce vor face pe mai departe, însă ştiu că apa este cum vine de la sursă, este apă brută, nu putem interveni mai mult decât am făcut-o deja. Am solicitat şi la Ministerul Mediului şi la Ministerul Fondurilor Europene să nu mai implice primăriile în acest joc, adică să nu mai cerem acceptul Consiliilor locale pentru intrare în ADIA. Consiliile Locale nu vor fi de acord niciodată ca să treacă de la 30 de lei pe an, la aceeaşi sumă sau chiar mai mare pe lună. De foarte multe ori trebuie să faci bine cu forţa, apa trebuie potabilizată şi epurată”.
Despre problema refuzului administraţiei Rovinari de a intra în ADIA Gorj a comentat şi prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, promiţând că o astfel de propunere va fi înaintată parlamentarilor care reprezintă judeţul nostru în Parlamentul României. “Distribuţia apei şi realizarea serviciului de canalizare nu poate fi făcută decât de operatori calificaţi în acest domeniu şi situaţiile care mai apar la nivelul judeţului Gorj sunt situaţii în localităţile unde acest serviciu de distribuire a apei şi de realizare a serviciilor conexe nu se realizează de către un operator regional autorizat. E clar că acesta este viitorul, că UAT-urile vor trebui să intre în ADIA, să delege gestiunea distribuţiei de apă. Experienţa Aparegio arată că acolo unde societatea este prezentă, lucrurile stau bine. Apare într-adevăr celălalt efect de creştere a preţului utilităţilor, însă asta e. Cred că preţul la apă este acelaşi în toate localităţile. Este evident că sunt localităţi unde pentru apă se achită 30 de lei pe an, şi acum să treacă la un alt tarif o să apară o reticenţă. Am reţinut propunerea dumneavoastră de modificare legislativă, o s-o înaintez parlamentarilor”, a precizat Paraschivu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here