Incompatibilul Negrescu, lider sindical în Teatrul “Elvira Godeanu”

Fostul director al teatrului din Târgu-Jiu, Marian Negrescu, îndepărtat din funcție urmare a incompatibilității sale pe postul de manager, este de ieri dimineață ocupantul unei alte poziții în instituția de cultură a municipiului. Mai exact, Negrescu s-a făcut reprezentantul angajaților din teatru, adică președinte al sindicatului din instituție, organizație cu mai puțin de 20 de membri. De altfel, Negrescu a candidat pe funcție alături de Teodor Anițescu, consilierul juridic al instituței, fostul lider Sorin Giurca, actor în teatru, refuzând să mai candideze pentru al doilea mandat. Șocant este că Negrescu a ajuns să fie ales în această funcție, din care va reprezenta angajații în raport cu administrația, deși este abia de o săptămână membru al acestui sindicat.

Îndepărtat de la “butoanele” Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, după ce a fost declarat incompatibil cu funcția de manager al instituției culturale din Târgu-Jiu, Marian Negrescu și-a făcut calculele de rigoare pentru a deveni iar în pole-position. Negrescu a pus, mai exact, ochii pe funcția de lider sindical, ce urma să se vacanteze săptămâna aceasta, fostul lider Sorin Giurca anunțând că nu mai vrea un mandat, și s-a introdus în sindicatul angajaților, care numără 30 de membri, din cei 60 de angajați ai teatrului. Săptămâna trecută, Negrescu s-a înscris astfel în sindicatul teatrului, asta deși putea să facă asta de luni bune de când nu mai reprezintă administrația, și și-a mai adus cu el patru colegi, pe voturile cărora miza pentru candidatură. Și astfel, membru sindical de doar o săptămână, Negrescu a candidat, ieri dimineață, pentru postul de lider sindical, pentru care s-a întrecut cu Teodor Anițescu, consilierul juridic al teatrului.

Iar bani la dispoziția noului lider!
Luni, la 10.30, la scrutinul sindical organizat în teatru 16 din cei 28 de votanți l-au dorit pe Negrescu, restul votându-l lider pe juristul, angajat de doar un an în teatru. Negrescu a fost declarat astfel câștigător, dar va aștepta instanța de judecată să-i dea verde pentru funcție. Până atunci, lider sindical interimar rămâne Sorin Giurca. “Eu voi conduce sindicatul angajaților până când instanța va accepta, prin sentință, modificarea survenită luni, în urma alegerilor sindicale. Nu pot să spun dacă domnul Negrescu va face treabă sau nu la sindicat, deoarece timpul va decide asta, și nici nu pot spune că statutul său de incompatibil s-ar aplica și asupra funcției de lider sindical. Spun doar că am lăsat în contul sindicatului peste 5400 de lei, fără cotizațiile pe decembrie, bani obținuți din contizațiile membrilor, și nicio problemă de natură financiară. Am renunțat la un nou mandat, deoarece am considerat că trebuie să pun familia pe primul plan, fiul meu având nevoie de mine, ca elev în ultimul an de liceu. Susțin însă că am fost dezamăgit de colegii mei din teatru, deoarece doar jumătate au aderat la sindicat, organizație pentru care membrii achită lunar 1% din salariul brut. Este adevărat că Marian Negrescu s-a înscris săptămâna trecută în sindicat și chiar nu știu de ce nu a făcut asta mai repede. Vă spun că a mai adus cu sine alți patru colegi. Este adevărat că m-a întrebat dacă mai candidez pentru un nou mandat”, a explicat liderul interimar Sorin Giurca.Pentru că Negrescu și acoliții săi au venit pe final în sindicat, cei cinci nu au dreptul să primească cadourile de Crăciun din partea sindicatului. Asta a decis fostul președinte, dar până de Crăciun regulile vechi se schimbă cu unele noi.

Noul CCM se negociază cu sindicalistul-șef! Brehuță vs. Negrescu
Și astfel, dacă anul trecut, Contractul Colectiv de Muncă al Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” s-a negociat cu Marian Negrescu, pe atunci manager al instituției, anul acesta noul CCM se va negocia de către Negrescu, trecut din barca administrației în cea sindicală, și noul manager Cosmin Brehuță, ajuns pe funcție și cu sprijinul actulalului sindicalist-șef. Noul CCM, în care se prevăd drepturi pentru salariați, nu se va negocia însă înainte de data de 24 noiembrie când la Craiova, Negrescu este obligat să se prezin iar în fața judecătorilor în procesul cu ANI.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here