Infernul POLITICULUI – cazul Ucrainean

533

De-a lungul timpului, omului i-a fost frică de diferite creaturi și a încercat să devină puternic, pentru a nu fi în pericol de a fi atacat de animale, forțe supranaturale sau orice altă creatură reală/imaginară.. La nivel statistic, la nivelul violenţelor exprimate, concluzia e una tragică: OAMENII sunt creaturile care ucid, în mod deliberat, în numele unei idei, și nu datorită foametei. Omul este o creatură sătulă, ce se consideră superioară celorlalte creaturi, pentru că este singura care are drept de viață și de moarte asupra creaturilor inferioare (în orice moment, omul poate decide eutanasierea câinilor sau a oricăror altor animale), cât și asupra propriilor semeni. Dacă animalele ucid pentru a supraviețui, pentru oameni, a ucide a devenit o vocație și o profesie.. Oamenii ucid din gelozie, din dragoste, la supărare, la beție, din neatenție, din prostie… La urma urmei, din diferite motive! Acestea sunt însă cazuri izolate, întrucât de cele mai multe ori Politica și Ideile au stat la baza celor mai numeroase crime.
Nici o religie nu poate găsi un răspuns credibil/plauzibil în faţa războiului, în fața acelui moment în care armele ucid oameni nevinovați, neimplicați în conflict. Astfel, Infernul se dezlănțuie în momentul când cetățenii nu mai pot suporta regimul dictatorial, iar dictatorul devine schizofrenic și flămând de putere. În aceste condiții, existența devine un interval de timp în care conștientizezi că în orice moment, orice idee ai avea, oriunde te-ai afla pe teritoriul unei țări, ești o victimă potențială a glonțului oricăreia dintre taberi.
În aceste zile, știrile despre situația din Ucraina te cutremură, pentru că evidențiază, în chip amar, superioritatea politicului față de economie, învățământ, religie, morală. Nu mai contează dacă ești bogat sau sărac, deștept sau analfabet, creștin sau ateu, bun sau rău. – Tot ce contează este dacă reușești să supraviețuiești, să nu fi ucis de glonţurile sau altercațiile celor două tabere. În aceste momente, cei din Ucraina se află într-o continuă stare de agonie și așteptare, căci dacă astăzi reușești să supraviețuiești, nu există nici o garanție că mâine nu te vei afla printre victimele “revoluției”.
Ceea ce este cel mai cutremurător aspect se reflectă în lipsa unei alternative, nu te poți refugia, nu poți rămâne neutru. Alegerile, principiile statului de drept, puterea și sprijinul Uniunii Europene și al SUA, sunt aidoma sloganurilor din campaniile electorale ale politicienilor care promit să îmbunătățească în mod spectaculos nivelul de trai după ce vor câștiga alegerile, însă, într-o măsură semnificativă propria ta viață este în pericol, încât ai toate șansele să cedezi, să fi ucis de starea precară în care te afli, sau de către inamic. Ucraina reflectă totodată, faptul că Războiul este cancerul politicului, o boală fără leac, la care ești condamnat să lupți, uneori chiar împotriva propriei tale voințe, deoarece singura posibilitate pentru a supraviețui este aceea de a-ți învinge inamicul pentru a nu deveni tu însuți învins.
În mod surprinzător, reacția opiniei publice, reacția cetățenilor europeni și Uniunii Europene, este, în mod paradoxal, destul de limitată. Democrația Uniunii Europene nu condamnă în mod categoric comportamentul lui Viktor Ianukovici. Paralel cu situația din Ucraina, în Europa se pot observa două aspecte importante:
În primul rând, în ziua în care violenţele din Ucraina s-au accentuat, forțând o întâlnire de urgență a Miniștrilor de externe ai statelor Uniunii Europene, s-au desfășurat meciurile de fotbal din 16-imile Europa League, dar și probele Olimpiadei de la Soci, existând poziții care ar îndemna la boicotarea Olimpiadei, pentru a da o lovitură de imagine lui Putin, cel care susține din “umbră” regimului lui Ianukovici.
Dincolo de Boicotarea Olimpiadei de la Soci, pentru a trage un puternic semnal de dezaprobare pentru evenimentele din Ucraina, consider necesară impunerea de DOLIU INTERNAȚIONAL ÎN TOATE STATELE DEMOCRATICE, pentru cei care au căzut victime în Ucraina. Nu doar Boicotul Olimpiadei de la Soci, ci și anularea/amânarea oricărei competiții internaționale/naționale.
În al doilea rând, în România, sentimentul vecinătății și interesul față de evenimentele din Ucraina au o poziție nesemnificativă în raport cu tensiunea dintre PSD și PNL.
Dacă ar exista același interes și aceeași abordare a lipsei de compromis față de numărul vicepremierilor din guvern, și față de regimul lui Ianukovici, România ar putea deveni un actor important în gestionarea problemei din Ucraina, având în vedere poziția geografică și revoluția din decembrie 1989.
Ianukovici a anunțat că ar accepta alegeri anticipate… Indiferent dacă situația în Ucraina s-ar rezolva în mod pașnic, indiferent de direcția în care aceasta va evolua, nimeni și nimic nu îi poate reînvia pe cei 100 de morți din ultimele zile. Tot ce se poate face privește limitarea/stoparea numărului de victime, și oferirea unui exemplu al condamnării oricărui regim tiranic de către o Uniunea Europeană și o Americă al căror ideal este DEMOCRAȚIA!
Adrian-Vladimir Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here