Însemnări de scriitor – Mormântul mamei lui Brâncuşi e în Cimitirul Brădiceni, nu la Hobiţa!

881

Mulţi au scris despre Brâncuşi, unii pentru că noi gorjenii n-am fi nimic fără darurile lui, alţii ca să se ridice ei înşişi în slavă şi desigur s-au găsit şi alţii care să-l nege fără să-şi dea seama prin nimicnicia lor că pietrele mai întâi îşi arătau sufletul ca să ştie pe unde să taie Brâncuşi cu barda, el fiind îndrumat în lucrarea sa de „mama primordială” care fiind asasinată a devenit piatră şi marmură din care Titanul de la Hobiţa a creat lumea a doua oară. Şi aşa de frumoasă ca „să-ţi placă s-o atingi şi să-ţi fie uşor să trăieşti în preajma ei”.

Acestea şi altele îmi erau gândurile când veneam pe Autostrada Brâncuşi, de la Hobiţa spre Brădiceni, trecând pe lângă Cimitirul din Hobiţa, unde se află o bisericuţă din lemn veche (creaţie a tatălui Titanului de la Hobiţa, n.m I.P.), ca şi satul şi cu crucile frumos rânduite.
Autostrada aceasta care ar trebui să poarte numele Brâncuşi a fost creată de Marele Sculptor pe când era cipul.
Despre copilăria sa ar fi multe de spus, ba unii detractori au spus că Brâncuşi fiind un ţărănoi, tatăl său având turme de oi, învăţătura i-a fost pe „nepotrivă”, dar să vedem ce scriu biografii: Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876. Tatăl său, Nicolae (Radu) Brâncuşi s-a căsătorit cu cea de a doua soţie, Maria Diaconescu din Brădiceni la 27 ianuarie 1872 şi nu a mai trăit decât încă vreo şase-şapte ani.
Maria Diaconescu, născută în 1852 şi cu 21 de ani mai tânără decât soţul a trăit până în 1919.
Au avut împreună patru copii: Grigore, Constantin (Sculptorul), Dumitru şi Eufrosina.
La Peştişani, Constantin Brâncuşi „a stat două clase”, pe învăţător îl chema Zaharia. Odată a zgâriat banca cu briceagul şi l-a băgat în arest într-un coteţ. El a fugit şi nu s-a mai întors. S-a dus la Brădiceni, unde avea bunicii din partea mamei (bunicul era cantor la biserică), şi a făcut clasele a III-a şi a IV-a, învăţător avându-l pe Petre Brâncuşi.
brancusiAlt informator susţine: „Mai târziu am mers amândoi la Şcoala Primară din Peştişani.
Plecam dimineaţa şi ne întorceam la amiază. Pe învăţător îl chema Dajicu.
Cert este că cele două clase, a II-a şi a IV-a, au fost urmate la Brădiceni.
Certificatul de absolvire a patru clase a fost eliberat de Şcoala din Brădiceni şi o copie se află la Primăria din Peştişani, în cabinetul viceprimarului.
Unde ar fi putut să plece copilul pe care fratele Grigore îl cam bătea decât la bunicii dinspre mamă.
Poate nici mama sculptorului nu s-a împăcat prea bine cu rudele soţului şi de aceea după moartea soţului, mama sculptorului a locuit la Fârsâna şi cu bărbatul ei Brânzan fiind înmormântată în Cimitirul din Brădiceni.
Căutând să aflu şi alte detalii împreună cu Ionel Nistorescu, Ion Predoşanu şi Ion Pozdărăscu ne-am deplasat în una din zilele anului 2015 la casa în care s-a născut Maria Diaconescu.
Un strănepot al ei, Dumitru Diaconescu, ne-a confirmat că Maria Diaconescu a fost înmormântată în Cimitirul din Brădiceni, pe primul rând de morminte ultimul din dreapta cum intri. Dumnealui ne-a mărturisit că a mai prins ani când la pomenirea morţilor şi în ziua a doua de Paști se ducea cu mama lui s-o pomenească pe Maria Diaconescu unde pe vremuri mai era o cruce de fier.
Iată care ar fi argumentele pro pentru mormântul Mariei Diaconescu, care se află în Cimitirul din Brădiceni:
1. În Cimitirul de la Hobiţa nu se află nici un mormânt care să-i poarte numele (nici o cruce), nici un cetăţean care să pretindă o moştenire a acestui mormânt.
2. Tatăl Mariei Diaconescu a fost cantor la Biserica din Brădiceni, aşa că avea dreptul ca şi copiii săi să fie înmormântaţi în Cimitirul din Brădiceni.
3. Locul unde este mormântul Mariei Diaconescu e pe primul rând din Cimitir, ori se ştie că pe primul rând se înmormântează cei care donează pământul pentru cimitir şi numai slujitorii bisericii se bucurau de acelaşi drept cu proprietarii, deci cantorii (preoţii fiind înmormântaţi de obicei în curtea bisericilor).
4. Nu se găseşte actul de deces.
5. În 1919, preot la Brădiceni era Theodor Gureanu, care locuia vis a vis de casa unde s-a născut Maria Diaconescu.
ION CĂPRUCIU

N.R. Şi actualul preot Paroh al Bisericii Brădiceni, Ion Grindeanu, susţine acelaşi lucru. Şi chiar că ar exista documente ce atestă faptul că mama sculptorului Constantin Brâncuşi, Maria Diaconescu, după numele de fată, ar fi înmormântată în cimitirul Brădiceni. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here