Institutul lui Morega demarează Campania ,,Salvaţi pădurile Gorjului!”

402

Institutul de Analiză, Investigaţii şi Politici Publice(IAIPP), condus de către Dan Ilie Morega este primul organism care se implică cu adevărat în depistarea şi tragerea la răspundere a celor care şi-au bătut joc de bogăţia forestieră a judeţului Gorj. Prin campania ,,Salvaţi pădurile Gorjului”, IAIPP va cere explicaţi, în scris şi publice, tuturor factorilor decizionali de la nivelul judeţului care au permis ca aurul verde să fie sustras fără avize sau documente potrivit legii. În cadrul campaniei, primul interpelat va fi prefectul judeţului, Alin Văcaru, căruia IAIPP îi cere, deja public, să constituie o comisie a cărei activitate să fie analizată periodic în Colegiul Prefectural, comisia urmând să verifice, direct şi la faţa locului, ce cantăţi de lemne sunt tăiate, comercializate la nivel de Gorj, de ce tirurile încărcate cu lemne transportă materialul lemnos doar noaptea, care sunt firmele care primesc pe bandă contractele pentru exploatarea pădurilor din zona Novaci, Polovragi şi Padeş, de ce multe dintre aceste firme, în ciuda afacerilor derulate, nu reuşesc să-şi achite nici măcar datoriile la stat, care este activitatea obştiilor din zonele amintite şi de ce organele de anchetă stau departe de aceste structuri ale căror conducători sunt plătiţi cu salarii exorbitant de mari.

Dan Ilie Morega se implică direct în demararea acestei campanii care are drept scop stoparea afacerilor necurate care se derulează în parteneriat cu structuri ale statului şi cu organisme private, deja de prea mult timp. Viitura de pe Gilort şi efectele sale catastrofale l-au determinat pe Morega să ia poziţie, asta după ce în mandatul său de parlamentar, dar şi după finalizarea acestuia, el a continuat să solicite public organelor de anchetă să demareze verificări, deoarece în Gorj s-a instaurat, în opinia sa, o adevărată mafie a pădurilor. Faptul că în zonele calamitate s-a exploatat fără documente de la organismele de mediu, lucru constatat de către Corpul de Control al ministrului Mediului, dar şi alte nereguli constatate de verificatorii ministeriali, au arătat, încă o dată, că a fost necesar să vină doi specialişti din capitală să verifice ceea ce se afla sub ochii tuturor organismelor de control din Gorj.

IAIPP va cere explicaţii şi AMP, Gărzii de Mediu, Antifraudei Târgu-Jiu, la ANAF..
,,Nu mă lasă nedumerit că cei de la minister au găsit foarte multe abuzuri şi ilegalităţi foarte grave într-o verificare atât de subţire şi într-un timp atât de scurt. Gândiţi-vă ce ar fi însemnat dacă aceste verificări s-ar fi făcut înainte de venirea Corpului de Control, de către cei de la ANAF, de Antifraudă, de APM, de Garda de Mediu şi de Corpul de Control al Prefectului. Poate că acum nu am fi avut volumul actual de pagube după viitură şi nici pe funcţii pe actualii şefi de obşti, de ocoale silvice sau instituţii cu abilităţi de control”, spune fără menajamente Morega.
,,Nu înţeleg, în schimb, de ce ministrul Korodi nu ne spune, în concret, şi cine sunt vinovaţii pentru tot dezastrul depistat după verificarea specialiştilor săi”, completează şeful IAIPP, care îi cere prefectului Alin Văcaru să intervină, urgent, pentru a lua el măsurile pe care ministerul întârzie să le aplice. ,,Dacă s-au găsit nereguli, şi vedem că s-au găsit, chiar dacă raportul de control este parţial, prefectul ar trebui să ia măsuri, necondiţionat. Nu putem să stăm cu mâinile în sân când lângă noi se bărbieresc pădurile, maşinile încărcate cu lemne trec nestingherite zi şi noapte prin N-E şi N-V-ul judeţului, de la Polovragi, la Baia de Aramă şi retur. Îi sugerez prefectului, ca om cu vastă experienţă, că, dacă vrea să rămână în amintirea oamenilor cu fapte bune, să treacă, de urgenţă, la constituirea unei comisii. Nu una realizată de drag ori la presiune civică, ci una lucrativă căreia să i se analizeze săptămânal activitatea, asta în Colegiul Prefectural”, a completat acesta.
,,Comisia să fie formată din prefect, un adjunct al IPJ Gorj, din şeful Direcţiei Silvice, un reprezentant de la Antifraudă, un şef de la ANAF, din oficialii Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţia Mediului şi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor”, a mai indicat Morega care cere ca în acest organism să se facă o tematică, având ca scop verificarea tuturor pădurilor deţinute de ocoale şi de obşti sau de particulari, şi pe baza celor constatate, să dispună cele mai drastice măsuri împotriva hoţilor de păduri. ,,Prefectul a văzut cu ochii săi ce pagube a putut provoca o simplă viitură, şi asta nu într-o perioadă de desgheţ, cum eram obişnuiţi, ci în plină vară. Cred că nici dânsul şi niciunul dintre noi nu ne dorim să avem asemenea situaţii catastrofale, ca oamenilor să li se ia bunurile muncite de o viaţă şi chiar şi pe ei”, a conchis Morega, care susţine că IAIPP va transmite solicitări scrise tuturor organismelor de control judeţene şi nu numai.
,,Vom cere explicaţii la Ministerul Mediului şi nu numai”, a conchis Morega, dând drumul astfel la o campanie de aploare a IAIPP.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here