Investigatii

Amenzi pentru șoferii care nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă, în toiul primăverii

 | 20 aprilie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au emis pentru județul Gorj o nouă avertizare cod galben de precipitaţii abundente, ninsori și strat de zăpadă la munte, dar şi intensificări ale vântului, care este valabilă până vineri, la ora 10.00. În aceste condiții, polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă, pentru a nu fi sancționați. Conform legii, operațiunea trebuie să fie făcută dacă se circulă în condiţii de iarnă, când afară ninge, este polei sau s-a depus zăpadă pe carosabil, indiferent de data din calendar. Nerespectarea acestor obligații se sancționează, amenda fiind cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. ”În contextul avertizărilor meteo de cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente, viscol și intensificări ale vântului în zona montană, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă. Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă, sau polei, echipaţi autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montaţi pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia «all seasons»”, avertizează reprezentanții IPJ Gorj.
Oamenii legii au câteva sfaturi și pentru pietoni: ”Pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Totodată, pietonii trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor”.
Potrivit meteorologilor, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar la munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. Ieri, la Târgu-Jiu, temperaturile maxime nu au depășit cinci grade Celsius.
Loredana Fîciu

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL