Avocaţi “portocalii”, baştani pe bani gorjeneşti

350

deschidereComplexurile Energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Nuclearelectrica, SNLO şi Hidroserv Vâlcea au încheiat contracte cu o firmă de avocatură din Vâlcea, la tarife imense, pentru asistenţă juridică.

Contractul a fost impus de Ministerul Economiei, firma de avocatură fiind aleasă fără licitaţie. Cu doar un an în urmă, ex-ministrul Adriean Videanu a decis rezilierea unui asemenea contract încheiat cu firma de avocatură Şova pe motiv că tarifele practicate, de 153 de lei pe oră de avocat, sunt foarte mari. În luna iulie a acestui an, Videanu alege o altă firmă de avocatură din Vâlcea, respectiv Nemoianu, cu tarife de 703 lei fără TVA. Reprezentanţii companiilor de stat cu care s-a încheiat contractual refuză să comenteze acest subiect, pe motiv că datele din contract sunt confidenţiale.

O oră de asistenţă juridică la SNLO, Complexurile Energetice, Hidroserv Vâlcea şi Nuclearelectrica prestate de o firmă de avocatură din Vâlcea costă cât două salarii de bugetar, respectiv 900 de lei, cu tot cu TVA. Acesta este tariful plătit de stat pentru un avocat, deşi în instituţii sunt angajaţi o “armată” de jurişti cu salarii de 4.000 de lei fiecare. Dar când vine vorba de banii statului nu mai contează că plătim de două ori şi avocatul şi juristul pentru aceeaşi muncă.

Contractul cu firma de avocatură Nemoianu din Vâlcea a fost încheiat în iulie anul acesta din dispoziţia fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu. “Toate aceste entităţi au încheiat contract cu firma Nemoianu din dispoziţia lui Videanu. Nu s-a făcut licitaţie, iar scopul contractului a fost acela al asistenţei juridice acordate pentru constituirea Electra. Veţi vedea ce face această firmă, ce servicii decontează şi la ce tarife. Mi-l amintesc pe domnul Videanu cât de revoltat era că avocaţii de la Şova încasau pentru servicii juridice prestate la complexuri tariful de 153 de lei, pe oră, de avocat. A sesizat DNA-ul, considerând că este un contract oneros încheiat de liberali. Ce a făcut domnul Videanu? A reziliat contractul cu Şova pe motiv că tarifele de 153 de lei sunt mari şi a încheiat, direct, fără licitaţie contract cu Nemoianu pentru tarife de 703 lei fără TVA pe oră pe avocat, adică de şase ori mai mari”, a explicat Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari.

Şase companii, un singur contract

Documentele arată, într-adevăr, aceste sume. În primul rând, din acte se vede că toate cele şase companii ale statului, aflate în subordinea Ministerului Economiei, au încheiat un singur contract: “Vă trimitem mai jos detalii ale asistenţei prestate, în conformitate cu prevederile contractului de asistenţă juridică nr. 535 din 15 iulie 2010 de către avocaţii colaboratori ai firmei Nemoianu, în legătură cu procesul de constituire a Companiei Naţionale Electra prin operaţiuni concomitente de divizare parţială şi fuziune prin contopire”, se precizează în adresele înaintate de casa de avocatură către companiile de stat. Surprinzător, pentru toate companiile există un singur contract, ceea ce confirmă faptul că la nivelul Ministerul Economiei a fost “plămădită” această afacere.

De altfel, chiar reprezentantul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Aurică Popescu, susţine acest lucru: “SNLO este beneficiara acestui contract pe care nu l-am încheiat noi. Nu vă pot spune dacă s-a făcut licitaţie pentru că nu noi am încheiat contractul. Nu vă pot spune cine şi nici nu vă pot da relaţii despre acest contract, întrucât datele sunt confidenţiale”, a precizat purtătorul de cuvânt al SNLO.

200.000 de lei pentru 200 de ore

Din facturile transmise de Casa de avocatură Nemoianu către companiile statului se poate vedea tariful practicat pentru asistenţa juridică. În primul rând, perioada de facturare este 25.08-15.10.2010 şi astfel, pentru o lună şi jumătate în conturile avocaţilor au intrat 190.000 de lei pentru 213 ore prestate la toate cele şase entităţi energetice. Banii reprezintă doar tariful de asistenţă juridică, companiile statului decontând şi transportul, cazarea şi chiar convorbirile telefonice ale avocaţilor. Pe fiecare companie de stat, facturile arată astfel: La Complexul Energetic Rovinari 45.536 de lei, Craiova 45.100 lei, Turceni 9.400 lei. Hidroserv 9 400 lei, SNLO, 9 400 lei şi Nuclearelectrica, 67.400 lei. La toate tariful este de 702,834 de lei fără TVA pentru o oră.

Decont pe întâlniri cu şefii

Reamintim, contractul de asistenţă juridică a fost încheiat cu toate cele şase companii ale statului pentru constituirea Electra. Însă, ce decontează firma de avocatură Nemoianu? Pe facturile firmei de avocatură apar decontate şi întâlniri pe care şefii companiilor le au la Ministerul Economiei, dar şi cereri de întâmpinare sau de chemare în judecată pe care le poate face şi un jurist debutant. Se mai decontează asistenţă juridică pe litigii de muncă sau actualizare tabele.

Precizăm că la Complexurile Energetice Turceni, Rovinari, Craiova, SNLO, Hidroserv şi Nuclearelectrica lucrează aproape o sută de jurişti pe care statul îi plăteşte cu salarii destul de mari, media fiind de 4.000 de lei pe lună pentru fiecare.

153 de lei e mai mult decât 900 de lei

Aşa a gândit Adriean Videanu când a decis să încheie contract cu Nemoianu şi să-l rezilieze cu Şova. Un astfel de contract, diferenţa făcând-o doar tarifele, a fost încheiat în 2007 între complexurile energetice şi Casa de Avocatură Şova, la vremea respectivă pentru constituirea Companiei Naţionale Energetice, un proiect al liberalilor.

Tarifele cerute de Şova erau de 153 de lei pe oră pe avocat, însă în 2009 ministrul Economiei, Adriean Videanu a reziliat contractul pe motiv că suma este imensă. După doar câteva luni, acelaşi Videanu dispune încheierea contractului cu firma de avocatură Nemoianu din Vâlcea pentru care companiile statului sunt puse să plătească 703 lei fără TVA pentru o oră pe avocat.

Casa de avocatură Nemoianu are sediul in Vâlcea şi aparţine Ioanei şi Cameliei Nemoianu, două surori de profesie avocat. Despre tatăl acestora se spune că este un iubitor al Partidului Democrat-Liberal, acesta fiind şi criteriul de atribuire al contractului.

Despre traifele practicate şi încheierea contractului fără licitaţie, şefii companiilor din Gorj nu doresc să spună prea multe. Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Graure, a declarat că aceste informaţii nu pot fi furnizate decât în baza unei cereri scrise şi doar în măsura în care şi firma de avocatură este de acord cu acest lucru.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here