Bocanci penali pentru minerii SNLO

742

deschidereReprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au încheiat un contract, în vara acestui an, cu o firmă a cărei patroni au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- Serviciul Teritorial Craiova, pentru deturnare de fonduri UE, prejudiciul creat de aceştia depăşind două milioane de euro.

Firma doljeană a câştigat însă licitaţia la SNLO, iar contra unei sume de aproape trei miliarde şi jumătate de lei vechi a asigurat bocanci şi pantofi din piele pentru salariaţii unităţii miniere gorjene. Luna aceasta magistraţii Judecătoriei Craiova i-au condamnat, pe fond, pe deţinătorii firmei SC Fortan SRL Bucovăţ, din judeţul Dolj, la câte doi ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, după efectuarea pedepsei. Sentinţa poate fi însă atacată cu apel.

Firma SC Fortan SRL din Bucovăţ-Dolj a cărei patroni au fost condamnaţi de magistraţi pentru deturnare de fonduri UE a lucrat chiar în această vară pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Asta deoarece printr-o licitaţie, firma deţinută de Ion şi Coleta Fortan au câştigat un contract în valoare de 331.500 de lei fără TVA, obligându-se, în schimbul banilor, să asigure bocanci şi pantofi de piele cu talpă antiderapantă pentru salariaţii SNLO. Anunţul de atribuire a contractului către SC Fortan SRL a fost publicat pe data de 9 iunie 2010. La licitaţie s-au prezentat şapte oferte. Cu toate acestea tocmai firma a cărei patroni au fost trimişi în judecată de DNA, în 2008, pentru deturnare de fonduri de la Uniunea Europeană.

Jonglerii cu banii

Pentru a înţelege cine sunt cei care au beneficiat de banii SNLO, o incursiune în istoricul penal al firmei SC Fortan SRL este absolut facsimil 1necesară. Astfel, S.C. FORTAN PROD S.R.L. Craiova a fost beneficiara unei finanţări nerambursabile din fonduri PHARE-RICOP, acordate pentru implementarea proiectului intitulat: „Investiţie în achiziţie echipamente pentru linie producţie tăbăcit piele pentru tapiserie”. Scopul proiectului l-a constituit completarea liniei de producţie existente cu utilajele necesare realizării unui flux tehnologic complet şi crearea unui număr de 42 de locuri noi de muncă în firmă. În acest context, în cursul anului 2004, inculpata Coleta Fortan, în calitate de reprezentant al S.C. FORTAN PROD S.R.L. Craiova, cu ajutorul inculpatului Ion Fortan, a obţinut, pe nedrept, fonduri comunitare nerambursabile în valoare de 49.732 de euro prin simularea licitaţiei de achiziţii de bunuri şi prezentarea de documente false ori inexacte (contract de bunuri finanţat din ajutor extern din partea Comunităţilor Europene, facturi fiscale şi toate înscrisurile ce au făcut obiectul licitaţiei organizate de S.C.FORTAN PROD S.R.L. în 6 iulie 2004). Coleta Fortan a schimbat însă, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia fondurilor comunitare astfel obţinute, prin virarea acestora în contul unei firme, sub forma unei plăti pentru o operaţiune comercială fictivă, pentru ca ulterior, prin acelaşi mecanism, suma de bani să ajungă în contul firmei sale, de unde a şi fost retrasă de soţul său.

Ministerul Economiei, parte în procesul soţilor Fortan

Nu numai soţii Fortan au fost trimişi în judecată de DNA în acest dosar de corupţi ci şi un administrator de firmă din Vaslui. Astfel, în perioada aprilie 2004 – septembrie 2005, inculpatul Haulică Gabriel, în calitate de administrator la S.C. COMSTAR HAULICA S.R.L. facsimil 2Vaslui, a procurat ilegal şi a pus în circulaţie, fără drept, 32 de facturi fiscale şi chitanţe false, care atestau achiziţionarea şi plata de către firma sa a unor utilaje de tăbăcărie, operaţiuni comerciale care nu s-au realizat în fapt. Inculpatul Haulică Gabriel a determinat o persoană fizică să completeze aceste acte contabile, fără a-i prezenta realitatea. În perioada mai-iulie 2004, inculpatul Haulică Gabriel a completat personal mai multe chitanţe şi facturi fiscale în care a atestat operaţiuni comerciale fictive de vânzare a aceloraşi utilaje de tăbăcărie către S.C.FORTAN S.R.L. Bucovăţ. Toate documentele astfel falsificate au fost înregistrate în contabilitatea firmei inculpatului, fapt ce a avut drept consecinţă denaturarea rezultatelor financiare ale societăţii. Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE, din cadrul Ministerului Economiei si Finanţelor, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 49.731,64 de euro. În vederea recuperării acestei pagube, s-a luat măsura sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând soţilor Fortan. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Craiova. După doi ani de zile, magistraţii i-au condamnat pe fond pe cei doi, la doi ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Sentinţa dată recent poate fi atacată cu apel.

Reprezentanţii SNLO au menţionat că ei nu ştiau despre istoricul penal al patronilor acestei firme, iar în opinia lor licitaţia a fost legală.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here