Canicula dă bătăi de cap pompierilor

496

Temperaturile ridicate înregistrate în ultimele luni au dus la o creştere a intervenţiilor forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj. Această creştere se remarcă atunci când vine vorba de numărul intervenţiilor la incendiile de vegetaţie uscată şi al acţiunilor pentru protecţia comunităţilor.

În perioada 1 iunie – 25 august 2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Lt. col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj a intervenit la 730 situaţii de urgenţă. Dintre acestea, 67 au fost intervenţii pentru stingerea incendiilor, 45 acţiuni pentru protecţia comunităţilor, 87 intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi 515 intervenţii SMURD. Forţele de intervenţie ale inspectoratului au mai fost alertate în alte 47 situaţii din care: 22 – întoarse din drum, 22 deplasări fără intervenţie şi trei alerte false. “Datorită perioadei de caniculă din acest an se observă o creştere a numărului de intervenţii la incendiile de vegetaţie, care reprezintă aproximativ 40,46% din totalul intervenţiilor. În urma intervenţiilor de vegetaţie uscată au ars aproximativ 450 ha. O creştere a numărului de intervenţii se observă şi la acţiuni pentru protecţia comunităţilor: 7 – transport apă menajeră, 9 – intervenţii la cuiburi de viespii, 1 – decolmatări fântâni publice, 1 – decolmatare bazin apă. De asemenea, Garnizoana Târgu-Jiu a efectuat un număr de cinci transporturi de apă potabilă”, se arată într-o analiză a situaţiei operative a ISU Gorj pentru perioada respectivă.

538 de acţiuni de ajutor medical
Tot în perioada 1 iunie – 25 august 2015, echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Lt.col.Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj au fost alertate pentru 538 de acţiuni de ajutor medical de urgenţă şi descarcerare, însă 15 cazuri au constat în deplasări fără intervenţie, iar în alte opt forţele au fost întoarse din traseu. Restul de 515 intervenţii au constat în acordarea de ajutor medical de urgenţă (510 cazuri), descarcerări accident rutier (patru cazuri) şi o intervenţie pentru asistenţă persoane. În ceea ce priveşte cazuistica solicitărilor pentru ajutor medical de urgenţă situaţia se prezintă astfel: 241 (47,25%) pentru afecţiuni medicale, 121 (23,73%) pentru traumatisme, 56 (10,98%) pentru probleme neurologice, psihiatrice, 22 (4,31%) pentru intoxicaţii, 42 (8,24%) pentru afecţiuni cardiace, 20 (3,92%) pentru ajutor medical în caz de accident rutier, 7 (1,37%) pentru stop cardio-respirator resuscitat şi neresuscitat şi una (0,20%) pentru arsuri.

Sute de vieţi salvate
În aceste aproape trei luni, în urma intervenţiilor echipajelor de pompieri şi SMURD, au fost salvate 525 de persoane, din care 466 de adulţi şi 59 de copii. De asemenea, au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de 6.199.000 de lei. Pagubele produse au fost estimate la 685.475 de lei. Pe timpul desfăşurării acţiunilor operative de intervenţie nu au fost înregistrate accidente de muncă în cadrul forţelor de intervenţie ale inspectoratului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here