Casa, la schimb cu pădurea! – Pădurar cercetat pentru un prejudiciu de un miliard de lei

686

Padurar 1 111Consiliul de Disciplină al Direcţiei Silvice Gorj a luat în discuţie, în aceste zile, cazul pădurarului Gheorghe Mălăianu, salariat al Ocolului Silvic Târgu-Jiu, cercetat pentru neglijenţă în serviciu, după ce o mare cantitate de material lemnos a dispărut din zona pe care acesta o avea în gestiune. Asta, mai ales că după izbucnirea scandalului, numeroşi localnici din Băleşti fiind afectaţi de tăierea lemnelor nemarcate din pădurea lor, pădurarul Mălăianu a intrat subit în concediu medical. Este deja de trei luni acasă, în timp ce la Direcţia Silvică Gorj se încearcă desfacerea contractului său de muncă şi recuperarea în instanţă a prejudiciului creat în dauna angajatorului, de 1 miliard de lei vechi. Pădurarul va restitui valoarea lemnelor tăiate abuziv Ocolului Silvic Târgu-Jiu, prin sechestrul averii sale.

Asociaţia proprietarilor de păduri “Aurul verde” din Băleşti a fost prejudiciată de activitatea neprofesională a pădurarului care a răspuns de această zonă, Gheorghe Mălăianu. Reprezentanţii Asociaţiei “Aurul Verde” au fost de fapt cei care au sesizat că lemnele din pădurea localnicilor s-au tăiat ilegal, deoarece au fost culcaţi la pământ arbori nemarcaţi. Reprezentanţii Ocolului Silvic Târgu-Jiu au luat astfel primele măsuri, constatând o pierdere în gestiunea pădurarului Mălăianu, de un miliard de lei vechi.

Mălăianu s-a îmbolnăvit subit

După ce i s-a pus în vedere că a permis tăierea nejustificată a arborilor din pădure de către agenţii economici creând un prejudiciu proprietarilor şi Ocolului Silvic, Mălăianu a intrat în concediu medical. Deja de trei luni se află la domiciliu, perioadă în care Ocolul Silvic a numit alţi pădurari pentru preluarea gestiunii sale. Acest lucru a fost confirmat şi de directorul Direcţiei Silvice Gorj, Gheorghe Novac. ocolul silvic 2“Mălăianu este la un pas de desfacerea contractului de muncă, deoarece este acuzat de neglijenţă în serviciu pentru problema de la Băleşti. Nu este acuzat de furt, el doar nu a fost atent la felul în care s-a livrat masa lemnoasă către privaţi. Ne-am îndreptat deja în instanţă împotriva lui pentru recuperarea prejudiciului creat. În final, dacă instanţa ne dă dreptate, Mălăianu va fi executat silit, el fiind obligat să ne restituie banii”, a declarat directorul Novac. Acesta a explicat, de asemenea, că Mălăianu nu a respectat marcările făcute cu Asociaţia “Aurul Verde”, motiv pentru care va răspunde, în final, cu propria avere pentru recuperarea “găurii” din gestiunea sa.

Consiliul de Disciplină, în şedinţă

Până însă să se ajungă la recuperarea prejudiciului Consiliul de Disciplină al Direcţiei Silvice Gorj a încercat să îi desfacă contractul de muncă pădurarului Mălăianu, plătit încă pentru şederea la domiciliu. Până în prezent nu s-a reuşit asta, explică directorul Novac, care susţine însă că la viitoarea şedinţă, şi în lipsa salariatului, se va lua măsura în cauză. În paralel, la Tribunalul Gorj, pe data de 5 martie s-a înregistrat un dosar în acest caz, reclamantul fiind RNP Romsilva-Direcţia Silvică Gorj iar pârâtul, pădurarul Gheorghe Mălăianu. Primul termen în procesul aflat pe rolul Tribunalului Gorj-Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal fiind 25 mai 2012.

Şapte pădurari sancţionaţi

Cazul Mălăianu nu este singular la nivelul Direcţiei Silvice Gorj, în decursul anului trecut la şapte salariaţi li s-au desfăcut contractele de muncă pentru infracţiuni similare. Împotriva tuturor s-au deschis dosare în instanţă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here